Regeringen skjuter till knapp miljard till Nato-avgiften

Regeringen följer den aviserade linjen om anslagen till det militära försvaret, meddelade Tidöpartierna vid en pressträff på måndagen. Det innebär en ökning på 27 miljarder kronor år 2024 jämfört med i år, där 700 miljoner till Nato-avgiften är utöver de planeringsramar Försvarsmakten fick i somras.

Försvarsmaktens anslag ökar från knappt 92 miljarder i år till drygt 119 miljarder kronor nästa år. Det är i linje med de planeringsramar som Försvarsmakten fick från regeringen i somras och med tidigare försvarsbeslut, enligt försvarsminister Pål Jonson (M). Dock med ett undantag på 700 miljoner kronor.

– De är specifikt vigda för Nato-avgiften, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Klarar Natos mål

Totalt innebär det en ökning med 27 miljarder kronor av försvarsanslagen inom utgiftsområde sex, Försvar och samhällets krisberedskap.

– Det är en historisk ökning av försvarsbudgeten, säger Sven-Olof Sällström (SD), vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, vid pressträffen tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M) samt Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L).

– Det här sammantaget gör också att vi når 2024 två procent av BNP enligt Natos definition av två procent av BNP, redan nästa år alltså. Vilket är väldigt bra eftersom vi ska vara en trovärdig partner för Nato, fortsätter Sällström.

Forrige artikel Regeringen vill se nationellt stöd för utfallskontrakt Regeringen vill se nationellt stöd för utfallskontrakt Næste artikel Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.