Regeringen tillsätter utredning om krav på platssamverkan

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) tillsätter nu uppdraget att se över obligatorisk samverkan mellan fastighetsägare och det offentliga som utlovats i Tidöavtalet. Men i utredningsdirektiven har kraven mildrats något. 

Regeringen ger en utredare i uppdrag att analysera möjligheterna till obligatorisk platssamverkan mellan fastighetsägare och det offentliga.

Enligt utredningsdirektiven ska utredaren också föreslå andra åtgärder som bidrar till ökad trygghet och som verkar brottsförebyggande i den byggda miljön. 

– Vi måste se till att många krafter hjälps åt med att ta ansvar för och sköta om våra livsmiljöer. Det behövs fler verktyg som kan öka tryggheten och attraktiviteten såväl i bostadsområden som på andra platser och som kan bidra till en positiv utveckling i Sverige, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD), i ett pressmeddelande. 

Planen att stärka platssamarbeten som ett sätt att lyfta utsatta områden är en del av överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna och flaggades för redan i Tidöavtalet. 

Mildare formulering

En skillnad i det utredningsdirektiv som nu presenteras är dock att det obligatoriska ansvaret som beskrivs i Tidöavtalet har mildrats något. Istället för att ta fram författningsstöd för samarbetsformer med obligatoriska ansvar från alla fastighetsägare, som beskrivs i Tidöavtalet, ska utredaren ”analysera i vilken omfattning samverkan bör vara obligatorisk”. 

De förslag som utredaren lägger fram ska bidra till att lyfta utsatta områden och i direktivet framgår att utredaren ska titta på om en ny lag ska gälla hela landet eller enbart vissa geografiska områden. 

{{toplink}}

Förslaget att lagstadga om ett samarbete har fått kritik från Boverket som i en analys, på uppdrag av den tidigare regeringen, konstaterar att en tvingande lagstiftning inte är nödvändig utan att det snarare skulle kunna hämma samarbetet mellan aktörerna. 

– Ja, så är det. I de intervjuer vi genomförde inom ramen för projektet så framkom det från aktörerna som jobbar med detta idag att det snarare kan bromsa arbetet. Om någon inte vill vara delaktig och ändå tvingas till det för man inte platssamverkan framåt, har Mirja Ranesköld som var projektledare för Boverkets analys tidigare sagt till Altinget.

”Snålskjuts”

Jakob Olofsgård, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, menar dock att man måste ha en lagstadgad obligatorisk samverkan för att de fastighetsägare som inte frivilligt engagerar sig ska ta ansvar. 

– Det är i de områden där det inte finns, där man inte säger sig vilja ha det, det är där det kan finnas aktörer som åker snålskjuts och som tycker att någon annan ska lösa problemen kring de fastigheter man har. Det är där vi ser att det inte fungerar som politiken behöver gripa in, har han tidigare sagt till Altinget

Uppdraget ska redovisas senast den 17 januari 2025.

{{toplink}}

 

Beslutskedja: Utredning: Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, Dir. 2023:99

29/6
2023
29/6
2023
17/8
2023
17/1
2025

Forrige artikel S vill räkna upp statsbidrag med inflationen S vill räkna upp statsbidrag med inflationen Næste artikel Centerpartiet föreslår ny skolpeng: ”Stabil statlig grundplatta” Centerpartiet föreslår ny skolpeng: ”Stabil statlig grundplatta”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.