Regeringen vill göra om ersättningen till friskolor

Regeringen vill ändra ersättningen till friskolorna så att den bygger på de kostnader som friskolorna faktiskt har, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter. En utredare får nu i uppdrag att se över skolpengen. 

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska se över ersättningen till friskolorna. 

– Vi har ett friskolesystem som inte fungerar som det var tänkt. Därför ska ersättningen bygga på de kostnader som friskolorna faktiskt har, säger skolminister Lotta Edholm (L) till Dagens Nyheter, som tagit del av utredningens direktiv. 

Skolministern menar att dagens system, där kommunerna beräknar skolpengen utifrån genomsnittskostnaden för kommunens egna elever, är orättvist eftersom kommunerna har högre kostnader och dessutom måste vara beredda att ta emot elever om en friskola stängs ned. 

– Det ger kommunen kostnader som friskolorna inte har, säger hon.

Kan vara kostnadsdrivande

Utredningen ska också lösa problemet med att friskolor kan driva upp kostnaderna för skolverksamheten i en kommun.

När en friskola etablerar sig i en kommun kan det uppstå tomma skolplatser i den kommunala skolan. Kommunen behöver betala skolpeng till friskolan för eleverna samtidigt som kommunen har kvar kostnader för lokaler och personal. På så sätt drivs kostnaderna upp. 

– Det är ett problem i många kommuner att friskolor faktiskt är kostnadsdrivande, säger Lotta Edholm.

Staten ska bestämma

För att lösa problemet vill regeringen nu att utredaren tar fram en modell för en nationell skolpengsnorm, med en beräkning för friskolorna och en för kommunerna. 

Enligt DN innebär det att staten räknar ut en lägstanivå, där det kan skilja sig hur mycket en friskola får i ersättning beroende på kostnader för hyror och elevunderlag. 

{{toplink}}

Beslutskedja: En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet

2/11
2023
3/11
2023
3/11
2023
10/11
2023
26/8
2024
1/11
2026

Forrige artikel Svårt för EU att enas om samtyckeslag Svårt för EU att enas om samtyckeslag Næste artikel Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.