Region Skåne: Vårdpersonal ska inte anmäla papperslösa

Region Skåne kräver att vårdpersonal undantas från krav på att anmäla papperslösa. ”Att vårdpersonal skulle börja ange flyktingar som söker akut vård, det vore en förfärlig utveckling”, säger oppositionsråd Henrik Fritzon (S), som fått alla partier utom ett med sig.

Kritiken mot Tidöavtalets förslag om anmälningsplikt växer sig allt starkare. Nu är det samtliga partier utom Sverigedemokraterna i Region Skånes regionstyrelse som kräver att vårdpersonal undantas från anmälningsplikten. 

– En sådan angiverplikt för sjukvården skulle vara en total katastrof för alla humanistiska värden som vi står för normalt i Sverige, säger Henrik Fritzon, som väckte initiativärendet i regionstyrelsen.

{{toplink}}

Skåne blir därmed den första region med borgerligt styre som öppet tar strid mot den här punkten i avtalet. I höstas gjorde det rödgröna styret i Västra Götalandsregionen ett uttalande om att inga regionanställda skulle behöva följa ett krav på informationsplikt.

Skåne styrs av M, L och KD, med stöd av Sverigedemokraterna och är alltså en kopia av regeringsunderlaget. Men regionråd Gilbert Tribo (L), som tidigare kritiserat Tidöavtalet, säger att det inte var svårt att bifalla Socialdemokraternas initiativ. 

– Våra medarbetare ska inte behöva känna sig osäkra kring om de ska anmäla och de människor som är papperslösa ska inte behöva dra sig för att söka vård av rädsla för att bli anmälda.

Regionpolitikerna ställer två krav på regeringen i den skrivelse som ska skickas in. Dels att vårdpersonal undantas från kravet på anmälningsplikt, dels att undantaget även gäller utlämnande av papperslösa patienters journaluppgifter till annan myndighet i de fall då vård som inte kan anstå sökts.

Att Tidöavtalet har en formulering om att undantag ska utredas räcker inte, säger Gilbert Tribo. 

– Här behövs det verkligen ett undantag.

{{toplink}}

Henrik Fritzon säger att ett krav på informationsplikt skulle krocka med lagstiftningen från 2013 om vård som inte kan anstå. 

– Lagen säger att papperslösa flyktingar och asylsökande ska få vård som inte kan anstå. Med Tidöavtalets förslag skulle vårdpersonal ange de som söker vård och det strider mot hela idén med den lagen.

Frågan om informationsplikt och eventuella undantag ska utredas via tilläggsdirektiv till utredningen om åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten. Justitiedepartementet har tidigare meddelat att tilläggsdirektiven ska presenteras under våren.

Forrige artikel Sista året med parlamentarikerna: Det här vill S-ledamöterna Sista året med parlamentarikerna: Det här vill S-ledamöterna Næste artikel Borgen-skaparen vill se ny säsong i Bryssel Borgen-skaparen vill se ny säsong i Bryssel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.