Rekordhöga trösklar till bostadsmarknaden

Hushållen lägger just nu en rekordstor del av sin inkomst på sin bostad och det ser tufft ut för den som ska köpa en ny bostad. Det konstaterar Swedbank i en ny rapport. 

Årets första kvartal innebar att tröskeln in på bostadsmarknaden är rekordhög. Det visar Swedbanks boindex som mäter hushållens möjligheter att köpa en bostad. 

Sedan årsskiftet har priserna på småhus stigit med 9,7 procent och för bostadsrätter med 2,7 procent. I kombination med höga räntor och energikostnader gör det att den som köper en bostad måste lägga 33 procent av sin disponibla inkomst på boendet. 

– Prisuppgången gör att hushållens utgifter för räntor och amorteringar ökar. Det tillsammans med högre energikostnader gör att hushållen får lägga rekordmycket av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad i dag, säger Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, enligt ett pressmeddelande. 

Swedbank har mätt hushållens möjligheter att köpa en bostad sedan 2005 och inte sedan mätningarna startade har indexet legat på så låg nivå som nu. För att hitta motsvarande utmaningar som dagens måste man gå tillbaka till fastighetskrisen på 90-talet, menar Arturo Arques. 

Utredning bereds

Sedan 2022 ligger ett förslag på regeringens bord om att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden genom att införa ett startlån. Ett förslag som Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tidigare ställt sig positiva till, men där Moderaterna varit mer tveksamma. 

Enligt regeringen bereds förslaget fortfarande. 

Beslutskedja: Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden

4/4
2022
26/8
2022
12/6
2024

Forrige artikel Riksrevisionen: För få brottsdömda får behandling Riksrevisionen: För få brottsdömda får behandling Næste artikel Så röstade Uppsalaborna om byggandet Så röstade Uppsalaborna om byggandet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.