Riksrevisionen: För få brottsdömda får behandling

Personalbrist och överfulla fängelser innebär att för få dömda får behandling som ska minska risken för återfall. Det anser Riksrevisionen i sin granskning.

Riksrevisionen har granskat Kriminalvården utifrån att verksamheten byggs ut kraftigt, samtidigt som myndigheten har svårt att rekrytera personal. I rapporten konstateras att ett av Kriminalvårdens viktigaste uppdrag är att förebygga att de dömda begår nya brott efter avtjänat straff. Under förra året bedrevs elva olika behandlingsprogram som riktar sig mot till exempel våld i nära relation, sexualbrott eller missbruk. 

Men enligt Riksrevisionen var det bara 22 procent av dömda på anstalt och 13 procent i frivården som fullföljde ett behandlingsprogram, vilket inte är tillräckligt ur effektivitetssynpunkt. 

”Det är en liten andel av klienterna med behov av behandlingsprogram som får del av dem och en ännu mindre andel som fullföljer dem”, skriver Riksrevisionen i rapporten och pekar på flera olika faktorer. 

Både fängelser och frivårdskontor är överbelastade, i och med att strafflängder och antalet fällande domar har ökat de senaste åren. Det saknas både personal som kan genomföra behandlingsprogram och lokaler att vara i, något som ligger inom myndighetens ansvar. Grövre brottslighet, straffskärpningar och fler dömda är andra faktorer som påverkar, men som Riksrevisionen påpekar ligger utanför myndighetens kontroll. 

– De resurser som Kriminalvården lägger på behandlingsverksamhet är otillräckliga och behöver utökas. Det gäller även möjligheterna att delta i behandlingsprogrammen på distans, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

 Riksrevisionen lämnar följande rekommendationer till Kriminalvården: 

  • Prioritera behandlingsverksamheten genom ändamålsenlig resurssättning så att tillräckligt med programledare och programlokaler i förhållande till målsättning kan tillhandahållas.
  • Prioritera arbetet med verkställighetsplanering och säkerställ att det finns uppföljning av i vilken utsträckning behov möts av adekvata insatser för att kunna vidareutveckla arbetet med verkställighetsplaneringen.
  • Säkerställ att en stödjande miljö och ett kompetent klientnära arbetssätt genomsyrar hela organisationen för att få full effekt av behandlingsprogrammen och det återfallsförebyggande arbetet.
  • Utveckla möjligheterna att genomföra program på distans för att undvika avbrott när klienter flyttar och för att göra det möjligt att i högre utsträckning än i dag möta klienters individuella behov.
  • Undersök regelbundet klientpopulationens behov och utforma utbudet av behandlingsprogram utifrån vad som då framkommer.
  • Genomför effektutvärderingar av behandlingsprogram för att säkerställa att de behandlingsprogram som erbjuds ger effekt.

Forrige artikel Regeringskansliet informerades om Kalla fakta-anmälan Regeringskansliet informerades om Kalla fakta-anmälan Næste artikel Rekordhöga trösklar till bostadsmarknaden Rekordhöga trösklar till bostadsmarknaden
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.