Renmarkskommitténs bud får bistert mottagande

Renmarkskommitténs delbetänkande kan sägas ha kraschlandat bland remissinstanserna. LRF varnar för stor oreda, ett av jägarförbunden avvisar utredningens samtliga slutsatser och Härjedalens kommun anser att den parlamentariska beredningen bör läggas ned.

Rätten att upplåta jakt och fiske på statens mark ovan odlingsgränsen i Lappland ska ligga hos samebyarna. Detta i enlighet med Högsta domstolens dom i Girjasfallet. Den slutsatsen gör den parlamentariska Renmarkskommittén i sitt delbetänkande som nu har varit ute på remiss.

Men det är en slutsats som inte landar särskilt väl bland remissinstanserna, utan snarare en kraschlandning.

Härjedalens kommun skriver i sitt yttrande att utredningens slutsatser skulle försvaga grunden för äganderätten och fastighetsrätten ”samt leda till stor oreda och försvårad markförvaltning för alla inblandade parter”.

Härjedalens kommun anser att upplåtelsen av jakt och fiske fortsatt bör ligga hos staten och att utredningen därmed ska läggas ned. Pajala kommun däremot skriver inget om utredningens framtid, men efterfrågar ett brett omtag i frågan om fjällens nyttjande.

Överlag varnar de berörda kommunerna för ökad risk för konflikter mellan olika grupper, bland annat Ragunda kommun som skriver:

”Det är alltid olyckligt att ställa grupper mot varandra. I det här fallet samer – ickesamer, renägande samer – ej renägande samer, lokalbefolkning – renägande samer, turismföretag – samebyar o. s. v. Detta skapar underlag för konflikter. Girjasdomen ger en exklusiv rätt för en sameby – inte för det samiska folket.”

Ett debattbetänkande

Slutsatsen om HD-domens konsekvenser har inte dragits ut till några färdiga lagförslag i delbetänkandet, utan är tänkt att fungera som ett debattunderlag inför slutbetänkandet. Detta då det är svåra frågor som kräver tid och pedagogik, enligt en intervju i Altinget med kommitténs ordförande Eric M. Runesson i maj förra året.

– Vi behöver få mer tid att förankra förslagen i det svenska folkdjupet, sade han då.

{{toplink}}

Återstår att se hur det går med förankringen inför slutbetänkandet i maj 2025. Så här långt har även ledamöterna haft svårt att komma överens och KD, SD och M reserverade sig i delbetänkandet.

Jägarförbund: Skevt

Och det är inte bara kommunerna som är skeptiska till tolkningen av Girjasdomen, utan Jägarnas riksförbund avvisar utredningens samtliga slutsatser i delbetänkadet. Svenska jägareförbundet anser att utredningen har gjort ett skevt urval av fakta.

”Genom att domen i Girjasmålet har getts en tolkning som om den var den enda möjliga beskrivningen av den historiska utvecklingen och av rättsläget har delbetänkandets bild av verkligheten blivit helt skev.” skriver Jägareförbundet som anser att delbetänkandet mer ger intryck av att vara en tjänstemannaprodukt än en produkt av en parlamentarisk utredning.

LRF varnar för stor oreda, ökade konflikter samt försvårad markförvaltning för alla inblandade parter

Branschorganisationen Skogsindustrierna intar en något mer diplomatisk hållning, men påpekar att den nya rättsfallet med Talma sameby visar att slutsatserna utifrån Girjasdomen eventuellt kan ifrågasättas.

{{toplink}}

Justitiekansler Marie Heiedenborg, som för statens talan i målet med Talma sameby, skriver i sitt yttrande att hon inte helt och fullt delar kommitténs bedömning om rättläget för samebyarna i Lappland.

”Mot bakgrund av att staten nyligen stämts av ytterligare ett antal samebyar väljer jag även i övrigt att avstå från att yttra mig över de slutsatser som kommittén dragit rörande de historiska förhållandena och vilka konsekvenser detta får för upplåtelserätten för övriga samebyar.” skriver JK och syftar på de fyra samebyar som nyligen meddelade att även de väljer att stämma staten om rätten att upplåta jakt och fiske.

Organisation: Få samer får del av rättigheterna

Sametinget invänder inte mot kommitténs slutsats, utan anser tvärtom att rätten att upplåta jakt och fiske för samebyar bör breddas ytterligare och omfatta både fjäll- och skogssamebyar, det vill säga att gränsen är för snävt dragen.

Landsförbundet svenska samer lyfter att alla samer inte är medlem i en sameby. 

”Om dagens samebyar får råda över jakt- och fiskerättigheter innebär det att en mycket liten del av det samiska folket skulle råda över 100% av det samiska folkets gemensamma egendom.” skriver organisationen i sitt yttrande.

Beslutskedja: En ny renskötsellagstiftning – det samiska folkets rätt till renskötsel, jakt och fiske

8/10
2020
3/5
2021
20/5
2021
27/5
2021
14/9
2021
2/11
2021
17/11
2021
6/4
2022
12/5
2022
21/6
2022
23/8
2022
22/11
2022
30/1
2023
23/5
2023
23/8
2023
31/8
2023
5/9
2023
10/6
2024
11/6
2024
20/5
2025

Forrige artikel Norges mineralbeslut chockade världen: Branschen trött på fiendebilden Norges mineralbeslut chockade världen: Branschen trött på fiendebilden Næste artikel Regeringen föreslås avveckla nio myndigheter Regeringen föreslås avveckla nio myndigheter
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.