Riksbanken kritiseras för brister i kommunikationen

Riksbanken borde ha varit tydligare i vissa delar av sin kommunikation. Det konstaterar Roine Vestman, John Hassler och Per Krusell i sin utvärdering av penningpolitiken för 2023, det första året med Erik Thedéen som riksbankschef. 

Riksbankschef Erik Thedéen får överlag godkänt för det arbete som direktionen drivit under hans första år som riksbankschef. Den slutsatsen drar Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) i sin utvärdering av penningpolitiken och Riksbankens beslut under förra året. 

Men samtidigt riktar professorerna bakom rapporten, Roine Vestman, John Hassler och Per Krusell, kritik mot hur Riksbanken kommunicerat i vissa avseenden. 

Det gäller dels att Riksbanken inte tillräckligt tydligt förklarat varför bankens räntebanor skilt sig så pass mycket från marknadernas förväntningar under året och om räntebanan ska ses som en prognos eller ett penningpolitiskt verktyg. Rapportförfattarna menar att om räntebanan uppfattas som osannolik kommer det att nagga bankens förtroende i kanten. 

– Jag kan hålla med om att här kunde vår tydlighet ha varit bättre, säger Erik Thedéen i samband med en utfrågning i riksdagen. 

Han poängterar dock att marknadens förväntningar varierar stort och delvis beror på vad som sker på andra marknader, som exempelvis den amerikanska, samt att man senare även justerade räntebanan. 

Han poängterar också att Riksbanken generellt ser kommunikationen som ett extremt viktigt verktyg. 

– Och då är det inte bara kommunikation till, om man får uttrycka sig så, någon slags finanselit i Stockholm, eller det för den delen vetenskapen, utan ännu viktigare är att svenska folket förstår
vad vi försöker uppnå. Det lägger vi ner väldigt mycket kraft i att blir bättre och bättre på.

Delar inte kritiken

I rapporten riktas dels också kritik mot att Riksbanken inte tillräckligt tydligt förklarat varför man i september förra året använde dollar och euro i den svenska valutareserven för att minska kursrisken. Här håller Riksbanken dock inte med om att man inte varit tydlig. Erik Thedéen säger att han är förvånad över kritiken. 

– Vi var övertydliga på detta både på presskonferenser och i pressmeddelanden i de underliggande kommentarer som ligger bakom det. Så där tror jag inte det kan råda någon tveksamhet. Skälet till detta var ju att vi tyckte att detta var en sund riskhantering, säger han. 

Under året har Riksbanken fått kritik för att gå för hårt fram med räntehöjningar och för att inte sänka räntan tillräckligt snabbt. Här menar dock rapportförfattarna att Riksbankens agerande var rätt utifrån förutsättningarna och att det inneburit att förtroendet för inflationsmålet upprätthållits. 

{{toplink}}

Forrige artikel Vårdförbundet utökar strejkvarsel Vårdförbundet utökar strejkvarsel Næste artikel F-16-plan till Ukraina flyger före svenska Jas Gripen F-16-plan till Ukraina flyger före svenska Jas Gripen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.