F-16-plan till Ukraina flyger före svenska Jas Gripen

Sverige har ombetts pausa planerna på att skicka Jas Gripen-plan till Ukraina. ”Vi utesluter på intet sätt att det kan bli aktuellt längre framåt, men just nu ligger fokus på ukrainsk del på att implementera F-16-programmet”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT.

Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge har utlovat F-16-plan till Ukraina. Som en följd av det har Sverige ombetts att sätta planerna på att skicka Jas Gripen till Ukraina på paus. Det berättar försvarsminister Pål Jonson (M) på plats i Bryssel på försvarsministermöte för TT.

– Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som driver koalitionen med att avvakta Gripen-systemet. Det har att göra med att fokus ligger nu på att införa F-16-systemet, säger Jonson.

Beskedet kommer i samband med EU:s försvarsministermöte i Bryssel.

– Vi utesluter på intet sätt att det kan bli aktuellt längre framåt, men just nu ligger fokus på ukrainsk del på att implementera F-16-programmet, säger försvarsministern till TT.

Släpper på vapenbegränsningar 

Med på EU-ministermötet är även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som har uppmanat länderna att släppa på begränsningar för vapenstödet, rapporterar Ekot. Detta så att Ukraina ska kunna använda västvapen mot mål inne i Ryssland.

– Vår inställning är att det är folkrätten som gäller. Då måste man ha klart för sig att ryssarna har påbörjat ett oprovocerat och olagligt krig. Ukrainarna har rätt att försvara sig inom och utom sitt territorium, säger Pål Jonson till Ekot och tillägger att Sverige inte donerat några vapen med lång räckvidd.

Samma dag: Energipaket till Ukraina

Svenska regeringen presenterade på tisdagen ett energipaket till Ukraina på 650 miljoner kronor. Det ska bidra till att trygga landets energiförsörjning.

– Tillgången till energi är avgörande för att hålla det ukrainska samhället, ekonomin och näringslivet i gång. Sveriges stöd till Ukraina är kraftfullt och långsiktigt. Ryssland riktar alltmer sina attacker mot det ukrainska energisystemet i syfte att slå ut viktig samhällsinfrastruktur. För att stärka Ukrainas motståndskraft ökar vi nu vårt stöd till energiområdet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i ett pressmeddelande.

Pengarna tas från biståndsbudgeten och hanteras av Sida. 500 miljoner kronor fördelas genom organisationen Energy Communitys fond Ukraine Energy Support Fund 150 miljoner kronor genom FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

 

Forrige artikel Riksbanken kritiseras för brister i kommunikationen Riksbanken kritiseras för brister i kommunikationen Næste artikel Låst läge för Göteborg-Borås – landshövding kallas in Låst läge för Göteborg-Borås – landshövding kallas in
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.