Riksrevisionen: Flera brister i statens verksamhet

Olönsamma satsningar, bristande konsekvensanalyser och myndigheter som tar för mycket betalt. ”Min samlade bedömning är även i år att det behövs förbättringar på flera områden”, säger riksrevisor Helena Lindberg om Riksrevisionens årliga rapport.

När Riksrevisionen sammanfattar det senaste året i sin årliga rapport konstaterar myndigheten flera brister i den statliga verksamheten.

– Staten ansvarar för att skattebetalarnas pengar används effektivt, som riksdagen har bestämt och med ordning och reda i redovisningen. Tyvärr är det inte alltid så, säger riksrevisor Helena Lindberg, i ett pressmeddelande.

Bland annat ser Riksrevisionen fortsatta problem med att myndigheter överskrider sina ekonomiska ramar. Flera myndigheter har även i flera år gjort överskott på tjänster som de tar ut en avgift för, vilket enligt Riksrevisionen borde motivera sänkta priser. 

– Dessutom har det blivit alltmer uppenbart att staten enkelt skulle kunna förbättra dataflöden på flera områden. Det skulle inte bara bidra till en effektivare revision, det skulle även möjliggöra en effektivare styrning från regeringens sida, säger Helena Lindberg. 

I rapporten understryker hon vikten av att staten tar till vara på teknikutvecklingens möjligheter, men också är införstådda med de risker som finns. Regeringens styrning av informations- och cybersäkerheten brister, anser Lindberg som vill se en tydlig riktning för arbetet. 

Kritiken rör även regeringens åtgärder i den nationella infrastrukturplanen 2022–2023 där Riksrevisionen anser att den dåvarande S-MP-regeringen inte valde de mest samhällsekonomiskt lönsamma åtgärderna för att nå transportmålen. 

Riksrevisionen återvänder även till myndighetens tidigare kritik mot regeringens otillräckliga konsekvensanalyser. Det gäller dels åtgärder som har påverkat elsystemet, dels skattereformer det senaste decenniet.  

Årsrapporten är Helena Lindbergs sista som riksrevisor. I september kliver hon av och lämnar över till Christina Gellerbrant Hagberg. 

{{toplink}}

Forrige artikel Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Kryssen, spärren och mandaten – här är allt du behöver veta om valet Næste artikel Regeringen överens om gårdsförsäljning Regeringen överens om gårdsförsäljning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.