Regeringen överens om gårdsförsäljning

0,7 liter spritdryck och tre liter vardera av vin, öl och andra jästa spritdrycker. Så ser förslaget till gårdsförsäljning ut. Men lagrådsremissen kommer först i juli.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är överens om hur detaljerna i den kommande lagrådsremissen ska se ut. Det blir inga krav på att bryggerier och destillerier ska odla eget spannmål, däremot ska vintillverkare ha egen druvodling. Försäljningen får också bara ske i samband med ett betalt studiebesök eller en föreläsning.{{toplink}}

Frågan har utretts tre gånger och den springande punkten är hur gårdsförsäljning skulle påverka Systembolagets alkoholmonopol. Att begränsa gårdsförsäljning till att endast omfatta drycker tillverkade i Sverige är ett otillåtet handelshinder.

– EU-domstolen har tidigare accepterat att gårdsförsäljning begränsat till egen tillverkning kan vara förenligt med EU-rätten, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff. 

Den lagrådsremiss som regeringen avser att ta beslut om i juli bygger enligt regeringen i stora drag på den senaste utredningen, men exakt vilka avvägningar som gjorts mot EU-rätten är inte offentligt än. Bedömningen är att det rör sig om cirka 600 tillverkare i Sverige. 

– Försäljning ska ske vid ett betalt besök hos tillverkaren, på så sätt rör det sig inte om detaljhandel, säger Jakob Forssmed. 

Lagrådsremissen ska också skickas till EU-kommissionen för granskning. Det välkomnas av Socialdemokraterna som tidigare krävt att regeringen ska begära förhandsbesked

–Det är bra att regeringen har lyssnat. Vi kan inte riskera Systembolagets monopol. Vi skulle tappa det utbud, kvalitet och service som Systembolaget står för och vi skulle också tappa ett viktigt folkhälsoverktyg, säger gruppledare Lena Hallengren till Altinget.

Socialdemokraterna har inte hunnit analysera detaljerna som meddelades på presskonferensen än.

– Men i grund och botten så handlar inte detta om försäljningsvolymer. Hela gårdsförsäljningsfrågan handlar om att vi inte får ha den här möjligheten på Systembolagets bekostnad, säger Lena Hallengren. 

Regeringens ambition är att lagstiftningen ska kunna vara på plats nästa vår. Förslaget kommer också med ett antal försiktighetsåtgärder. 

– Det är ju ett faktum att alkohol medför både fysiska och psykiska hälsorisker, det vet vi, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist på pressträffen. 

Tillverkarna ska informera om risker och skadeverkningar på samma sätt som Systembolaget gör och det kommer också att finnas krav på egenkontrollprogram.

Beslutskedja: Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

16/11
2020
7/12
2021
21/6
2022
31/3
2023
11/4
2023
12/4
2023
18/4
2023
15/5
2023
16/5
2023
17/5
2023
23/8
2023
25/4
2024
5/6
2024
20/6
2024
26/6
2024

Forrige artikel Riksrevisionen: Flera brister i statens verksamhet Riksrevisionen: Flera brister i statens verksamhet Næste artikel EU-svep över politiken som var – och den som kommer EU-svep över politiken som var – och den som kommer
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.