Riksrevisionen sågar rotavdraget – inte effektivt

Riksrevisionen konstaterar i en granskning att rotavdraget i sin nuvarande form inte är effektivt. De rekommenderar regeringen att sänka taket. Regeringen planerar dock att höja det under nästa år. 

I en granskning konstaterar Riksrevisionen att rotavdraget i sin nuvarande form varken är kostnadseffektivt eller lyckas uppnå sitt syfte att minska svartarbetet och att öka arbetsutbudet. 

– Det skapar inte tillräckligt stora skatteintäkter genom minskat svartarbete och ökat arbetsutbud för att motivera statens kostnader, säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande. 

Riksrevisionen menar att rotavdraget har haft en relativt stor betydelse för att minska hushållens efterfrågan på svarta hantverkartjänster. Trots det har förekomster av svarta löner och annan arbetslivskriminalitet ökat på senare tid, framför allt bland små företag i byggsektorn. Många rottjänster som hushållen har trott är vita i konsumentledet ändå har betalats med svarta löner, utanför köparnas insyn.

Finansierar inte sig självt

Rotavdraget har också som syfte att frigöra tid från hushållen, tid de ska kunna lägga på arbete utanför hemmet vilket ska generera ökat arbetsutbudet och fler skatteintäkter. Inte heller här lyckas avdraget vara effektivt enligt Riksrevisionen.

Ökningen av arbetsutbudet har inneburit ökade skatteintäkter på drygt 0,3 miljarder kronor om året och den minskade efterfrågan på svarta hantverkstjänster har givit ökade skatteintäkter på drygt 1 miljard kronor. Men statens direkta kostnader för avdraget är enligt Riksrevisionen cirka 10 miljarder kronor för ett enskilt år. En offentligfinansiell nettokostnad på drygt 8 miljarder kronor innebär att självfinansieringsgraden för avdraget uppgår till 14 procent, en blygsam siffra konstaterar myndigheten. 

Tidigare i år beslutade regeringen att höja taket för rotavdraget från dagens 50 000 till 75 000. Riksrevisionen rekommenderar dock regeringen att minska taket för rotavdraget per person och år för att dess kostnadseffektivitet ska öka.

Forrige artikel Lista: Dyraste taxinotan i riksdagen Lista: Dyraste taxinotan i riksdagen Næste artikel Regeringen vill utreda obligatorisk undervisning – C: ”Oseriöst” Regeringen vill utreda obligatorisk undervisning – C: ”Oseriöst”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.