S: Begränsa hur många skolor som får ingå i en koncern

Socialdemokraterna lägger fram förslag för att begränsa skolkoncernernas vinster. ”Hela idén med skolkoncerner är att göra vinst. Som en följd av detta har vi sett ökad skolsegregation, betygsfiffel och slöseri med skattemedel”, säger Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson. 

Socialdemokraterna vill se hårdare tag mot friskolekoncernerna. Bland annat vill partiet se ett förbud mot vinstuttag och skolpengsflytt, samt bryta upp skolkoncernerna genom en begränsning av hur många skolor som får ingå. 

– Runt om i Sverige tvingas nu skolor till nedskärningar och uppsägningar av lärare. Trots att utbildning är den viktigaste investeringen vi kan göra så har SD-regeringen valt att skära ner miljarder på våra barn och unga, säger Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson, på en pressträff.

– Samtidigt som lärare sägs upp och klassrummen blir stökiga gjorde de största skolkoncernerna vinster som motsvarar 3 000 lärartjänster. 

”Regeringen försvarar skolkoncernerna”

Socialdemokraterna vill nu se långt mycket hårdare åtgärder än vad regeringen utreder för att stoppa ”vinstjakten” i svensk skola, menar Damberg. 

S krav:

  1. Vinstutredningen ska återfå ett tydligt uppdrag om att föreslå ett totalt vinstförbud. 
  2. Förbjud skolpengsflytt. Varje skola ska bedrivas inom ramen för en separat juridisk person. Skolpengen till en skola ska användas av den skolan, och inte kunna flyttas runt i komplicerade ägarstrukturer. 
  3. Bryt upp skolkoncernerna. Begränsa hur många skolor som får ingå i en koncern.

– Regeringen försöker se ut som att man gör något när det gäller vinstjakten, men har inte några som helst förslag för hur allmänheten ska återta kontrollen över skolan från koncernerna, säger skolpolitiska talespersonen Åsa Westlund (S) på pressträffen. 

Vinstbegränsningar

Westlund pekar på att flera utredningar som ligger inte kommer påverka de stora skolkoncernerna, och lyfter bland annat att vinstbegränsningen som utreds av regeringen gäller bara de första åren efter nyetablering. De redan etablerade koncernerna kommer således inte påverkas. 

– De ökade kraven på ekonomisk stabilitet som utreds kommer inte vara problematiska för de skolkoncerner som byggt upp rejäla ekonomiska muskler på skattebetalarnas bekostnad. Däremot så kan skolkoncernerna gynnas av att de nya kraven försvårar för nya aktörer, säger Åsa Westlund.

Forrige artikel MP-toppen: Kan inte prata politik före språkrörsvalet MP-toppen: Kan inte prata politik före språkrörsvalet Næste artikel Region Östergötland varslar 900 anställda Region Östergötland varslar 900 anställda
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.