S: ”Ett besked som ställer allt på ända”

Efter Altingets avslöjande om regeringens mer omfattande samordning med SD inom EU-området ser vice ordförande i EU-nämnden, Matilda Ernkrans (S), stora svårigheter att fortsätta det breda samarbetet: ”Är det med högernationalistiska SD som man ska driva EU-politiken, då borde man ha sagt det”.

Tidigare biståndsministern och vice ordföranden i EU-nämnden, Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, känner sig förd bakom ljuset av EU-minister Jessika Roswall (M).

I det samordningsdokument som Altinget rapporterat om finns uppgifter som visar på en större samordning mellan regeringspartierna och SD inom EU-området än vad som tidigare aviserats.

– Man har sträckt ut en hand till oss, inte minst inför ordförandeskapet. Regeringen, och inte minst EU-ministern, försöker hävda att de fortfarande vill söka breda överenskommelser. Men nu får vi ett besked som ställer allt på ända. För det är uppenbarligen så att det finns ett tillägg i Tidöavtalet som handlar om att man ska samordna sig i stora viktiga EU-politiska frågor med högernationalistiska SD, säger Ernkrans till Altinget.

{{toplink}}

Traditionellt har en mycket stor andel av de EU-politiska positionerna förankrats mellan sex av riksdagens partier. Enligt Europaportalens sammanställning har runt 90 procent av förhandlingsmandaten som regeringar gått in med i EU-processen förankrats mellan M, KD, S, L, C och MP de senaste tre mandatperioderna.

Påverkar förtroendet

De nya uppgifterna om regeringens samordning med SD bygger inte förtroende, anser Matilda Ernkrans. 

– De säger olika saker. Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas talesperson i EU-nämnden, säger att det finns en lista där man är överens om att samordna politiken. Det är hela klimat- och energipolitiken, migrationspolitiken och stora delar av EU-politiken som ska samordnas och inte lämna Regeringskansliet förrän det är klart, säger Ernkrans och fortsätter:

– Samtidigt säger Jimmie Åkesson i den EU-politiska debatten att man ska plocka russinen ur kakan. Så det är det som de kommer att göra nu, tillsammans med regeringen. Och sedan förväntar man sig att Socialdemokraterna ska vara konstruktiva. Det bygger inte förtroende. Jag har förhandlat stora och svåra frågor många gånger. Så här gör man inte om man vill ha en bred uppslutning.

{{toplink}}

”Då har de ju majoritet”

Matilda Ernkrans beskriver hur den tidigare EU-ministern jobbat mycket nära de andra partierna och varit öppen med att ge information, inte minst till vice ordföranden i EU-nämnden. Då Jessika Roswall (M). Men även Socialdemokraterna har styrt med olika koalitionspartners under åren. 

Har inte ni haft underhandsförhandlingar och liknande innan ni går till utskotten?

– Ja, men det som regeringen måste svara på är att man säger att vi har krig i Europa och att EU-politiken förtjänar ett brett samarbete. Å andra sidan, så har man uppenbart en lista och det är något helt annat som händer i Regeringskansliet när man samordnar sig. Först måste man ha ett mandat mellan M, KD, L, och sedan ska man ha ett mandat med SD, säger Ernkrans och fortsätter:

– Ärligt talat så behöver de inte ens gå vidare. Då har de ju en majoritet, så det här är ett mycket djupare samarbete med högernationalistiska SD än vad man tidigare har givit sken av.

Oro för ordförandeskapet

Matilda Ernkrans ställer sig även frågan hur sakpolitiken ska utvecklas när Sverige efter årsskiftet tar över ordförandeskapet i EU.

– Hur ska man klara av att landa den viktiga klimatpolitiken under våren, om man går in i ett samarbete med klimatförnekare? 

En dålig start, anser den tidigare biståndsministern och utskottsordföranden, som tror att de nya uppgifterna också får konsekvenser i EU.

– Det här bygger inte trovärdighet i EU-kretsen. SD är ett högernationalistiskt parti som på EU-nivå inte står upp för rättsstatens principer. Med det här partiet ska regeringen nu gå in och försöka vara en neutral ordförande som ska försöka landa viktiga beslut.

En rejäl uppförsbacke, tror Ernkrans, som önskar att regeringen valt en annan väg.

EU-ministern har ändå eftersträvat att söka breda mandat?

– Då måste hon svara på hur hon har tänkt sig att det ska gå till. Vi har sagt att vi gärna samarbetar med regeringspartierna, med alla partier, men inte med SD. Vi tycker att vi ska ha ett brett stöd inte minst när vi går in i ordförandeskapet. Men uppenbarligen är det stora viktiga områden där hon i princip under täcket har tänkt göra upp med SD, och sedan gå till oss, säger Ernkrans. 

– Det har vi ingen lust att göra.

Så ni stänger dörren tills vidare?

– Jag säger att det är regeringens ansvar att bygga ett förtroende och välja vilket samarbete man tänker ta när det gäller EU-politiken. Traditionellt har Sverige kunnat samarbeta brett men då har inte samarbetet byggt på ett samarbete med högernationalistiska Sverigedemokraterna. Som dessutom är djupt EU-kritiska och har en helt annan syn på EU-samarbetet än vad andra partier har, exempelvis Socialdemokraterna.

Anser du att regeringen har någon som helst skyldighet att vara öppen kring vilka frågor som samarbetet med SD omfattar?

– Man får ju sin makt för att man har ett organiserat samarbete med SD. Men det som gör att jag undrar lite hur man ska ta sig an detta, det är det faktum att EU- och utrikespolitiken inte ska vara ett samarbetsområde med SD. Mer än att man skulle informera, säger Ernkrans.

Kunde ni inte räknat med detta, i och med det som sagts i Tidöavtalet?

– Ja, och S har pekat på att det är ett avtal som per definition borde innebära ett djupgående samarbete. Jag hade, och har fortfarande, en förhoppning om att regeringen kommer att göra om, och göra rätt, men det här visar just det som vi anade och misstänkte – att det kommer att spilla över på annat på ett mycket djupgående och större sätt än vad som står i Tidöavtalet. Jag är besviken över att det är så när det gäller EU-politiken.

{{toplink}}

Altinget har sökt regeringspartierna och Sverigedemokraterna angående de nya uppgifterna om samordningen.

Forrige artikel Direkt vapenexport kan bli en del av långsiktigt stöd till Ukraina Direkt vapenexport kan bli en del av långsiktigt stöd till Ukraina Næste artikel Flera riksdagsledamöter föräldralediga – de ersätter Flera riksdagsledamöter föräldralediga – de ersätter
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.