Direkt vapenexport kan bli en del av långsiktigt stöd till Ukraina

Riksdag och regering har beslutat att skicka vapen, ammunition och utrustning till ett värde av tre miljarder kronor för att bistå Ukraina. Men samtidigt så signalerar försvarsminister Pål Jonson (M) att det framöver kan bli aktuellt att tillåta svensk försvarsindustri att sälja direkt till Ukraina.

Det är ett militärt stödpaket på ett värde av drygt tre miljarder kronor som regering och riksdag har beslutat att skicka till Ukraina. Det ska innehålla vapensystem för luftförsvar inklusive ammunition, samt ammunition till ytterligare luftförsvarssystem, personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, sikten, tält och maskeringsnät.

Försvarsminister Pål Jonson (M) presenterade stödpaketet vid en pressträff på onsdagen tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). 

Finns det marginaler för Sverige att skicka mer vapen, med tanke på omfattningen av den här satsningen?

– De system, de plattformar och den utrustning som vi skickar i dag är på inrådan av Försvarsmakten. Vi fick ett omfattande underlag från Försvarsmakten den 25 oktober, säger försvarsminister Pål Jonson till Altinget.

Men framöver kan det bli aktuellt att gå från att skicka utrustning från Försvarsmakten till Ukraina till att Ukraina har en mer direkt kontakt med den svenska försvarsindustrin, enligt Pål Jonson:

– De är viktigt att vi har ett uthålligt och långsiktigt stöd till Ukraina. Det innefattar försvarsmateriel, det kan handla om utbildningsinsatser som vi gör i Operation Interflex i Storbritannien, eller EUMAM Ukraine, inom ramen för Polen och Tyskland. Det kan också handla om att skapa förutsättningar för Ukraina att direktupphandla försvarsmateriel från den svenska försvarsindustrin, och där kan FMV vara med och stödja, säger han till Altinget.

Hultqvist (S): Dags att exportera

Den förra regeringen gav Försvarets materielverk ett uppdrag i början av hösten att analysera vilket stöd myndigheten kan ge till Ukrainas försvar. FMV har lämnat sin rapport till regeringen och slutsatsen är, enligt pressmeddelandet, att myndigheten kan ge stöd inom sitt verksamhetsområde, men att det kräver riksdags- eller regeringsbeslut samt olika typer av internationella samarbetsavtal.

I början av november sade förra försvarsministern Peter Hultqvist (S) i en intervju med TT att Sverige skickat flera vapenleveranser till Ukraina och att det nu är dags för regeringen att ta nästa steg.

– Kan man skänka vapen så kan man också exportera, sade Peter Hultqvist.

Branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen följer frågan, men generalsekreterare Robert Limmergård är mycket tydlig med att det är upp till politiken att avgöra om vapenexport till Ukraina ska tillåtas. I dag är dörren stängd då Sverige inte exporterar till länder i krig.

 – Det är en helt politisk fråga. Vi har ingen åsikt om när det är lämpligt. Det handlar om försvars- och säkerhetspolitiska hänsyn och det vill vi inte ha någon åsikt om, säger Robert Limmergård till Altinget och tillägger att det är Inspektionen för strategiska produkter som gör bedömningen av vilka länder Sverige exporterar till. 

Även vapenleveranser från Försvarsmakten ska godkännas av ISP, påpekar Limmergård, men då handlar det om en bedömning som görs utifrån att det finns ett grundmurat politiskt stöd.

– Det är klart att det väger tungt för ISP om riksdagen ställer sig bakom, säger han.

”Rätt grejer och i tid”

Men Robert Limmergård säger att det finns fördelar ur ett marknadsperspektiv för de inblandade att kunna kommunicera utan ombud. Antingen genom att upphandla direkt med företagen eller med hjälp av FMV.

– Det är klart att det är en stor fördel för en anskaffande försvarsmakt att kunna ha en direktdialog med sina leverantörer. Det är effektivare, man vet att man får rätt grejer och i rätt tid. Det är generellt för alla att det är bättre att kunna tala direkt med varandra än att gå via ett ombud, säger han.

Men man skickar ju vapensystem och ammunition från Försvarsmaktens innehav i den här sändningen?

– Den är anskaffad för ett ändamål. Då får man ersätta den och fylla på sina lager.

Riksdagen beslutade på torsdagen om en ändring i 2022 års budget som innebär ett bemyndigande till regeringen att skänka stödpaketet till Ukraina. Hanteringen har gått rekordsnabbt. Från onsdagens förslag från finansutskottet till torsdagens beslut. Beslutet fattades med acklamation.

,

Forrige artikel Riksdagen antog grundlagsändringen om föreningsfrihet och terrorism Riksdagen antog grundlagsändringen om föreningsfrihet och terrorism Næste artikel S: ”Ett besked som ställer allt på ända” S: ”Ett besked som ställer allt på ända”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.