S-kritik: Almedalen har blivit för dyrt

POLITIKERVECKA. De senaste åren har kostnaden för att delta i Almedalsveckan ökat. Det gör att demokratiska värden får stå tillbaka för kommersiella värden enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Varje år åker partierna till Almedalen på Gotland för att delta i Almedalsveckan. Även om partierna fortfarande har en central roll så har det på senare år blivit mer arrangemang från privata aktörer och media. Det märks inte minst i att veckan bytt namn från "Politikerveckan i Almedalen" till "Almedalsveckan". Att fler kommersiella intressen är närvarande har också gjort att kostnaden för att deltaga har blivit högre. Det menar Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare, är problematiskt.  

– Det som vi har framfört kritik mot och en oro för är att när vi tittar på utvecklingen av kostnadsbilden, en explosion av privata företag och media som kanske har råd att betala mer, så gör det att de politiska partierna får spara ganska mycket på sina engagemang och får skicka färre personer för att det blir väldigt dyrt, säger hon till Altinget och tillägger: 

– Då behöver vi nog fundera på om de demokratiska värdena ska väga mindre än de kommersiella värdena som det kanske i någon mån har blivit. 

Löfven kommer inte

Kostnaden till trots kommer Socialdemokraterna att skicka ett helt gäng företrädare till Gotland. Där återfinns statsråd, partianställda och kommunpolitiker. En som däremot kommer att lysa med sin frånvaro är partiledaren och statsministern Stefan Löfven. Han kommer i stället, precis som 2017, att åka på en resa i landet. Men det ska inte ses som en signal från partiets sida att det inte tar Almedalsveckan på allvar menar Rådström Baastad. 

– Som partiordförande får du otroligt många frågor och önskemål om arrangemang. Om det skulle uppfattas som en signal mot ett arrangemang varje gång man inte deltog så skulle det vara svårt. Vi ser det som att vi finns som parti i Almedalen medan Stefan Löfven som partiordförande är ute och reser i hela landet. Då kan vi som parti få ut mesta möjliga av de här dagarna, säger hon. 

S har flest där

Om man tittar på antalet namngivna deltagare för partierna i förra årets program var Socialdemokraterna det parti som hade flest företrädare, 637 stycken. Sverigedemokraterna hade bara 68 stycken.  

Att S tar veckan på allvar går därför inte att ta miste på och det kommer partiet att göra även i år, trots kostnaderna.  

– Vi tycker att det är viktigt att det finns arenor för politiska samtal. Det är inte så att det är för många möten mellan förtroendevalda och företrädare för det civila samhället, för vanliga medborgare, för företag. Det finns alltid ett värde att delta på arrangemang där det finns mycket folk, säger Rådström Baastad. 

Forrige artikel LSS-ändringar otydliga enligt Lagrådet LSS-ändringar otydliga enligt Lagrådet Næste artikel Ändrat läge i förhandlingar om äganderätten Ändrat läge i förhandlingar om äganderätten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.