S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill se mer pengar till sjukvården i sina skuggbudgetar. V föreslår också ett miljardpaket till byggbranschen och slopar regeringens flygsatsning. 

Socialdemokraterna fokuserar på fyra områden i sin skuggbudget, ”Gemensamt ansvar för Sverige”. Det handlar om sjukvården, hushållen, byggbranschen och insatser för att få ett stopp på gängvåldet.

Största förslaget från S är sex miljarder kronor till sjukvården. Tillsammans med regeringens tidigare besked skulle totalsumman landa på det dubbla, tolv miljarder i ytterligare medel 2024.

– Vi har en nationell sjukvårdskris. Inget av besparingsprogrammen i regionerna drogs tillbaka efter regeringens besked, säger ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg till Altinget.

Hur har ni kommit fram till den summan?

– Det här är inte den enda gången som vi har satsat mer pengar på sjukvården. För oss är det inte bara en budget som avgör om man förstår hur välfärdskrisen ser ut, utan det handlar om att i varje budget visa att man klarar av att göra de här prioriteringarna. 

Vänsterpartiet, som också presenterade sin skuggbudget på måndagen, föreslår nio miljarder mer än regeringen till våren. 

– Det behövs för att göra det som statsministern har utlovat, att ingen ska behöva gå inom den svenska sjukvården. Nu ser vi att varslen ligger kvar. 15 miljarder behövs för att de ska hålla huvudet över vattenytan. 

Utöver de ökade bidragen vill både S och V säkerställa en årlig uppräkning av statsbidragen genom indexering.

Förlängt CSN-stöd

För att möta en tuff ekonomisk situation vill S också se 700 miljoner kronor till ett tillfälligt förlängt studiebidrag som ger gymnasieelever CSN-stöd även under sommarmånaderna, totalt 2 500 kronor per elev.

– Vi vet att tonårsfamiljer har höga kostnader. Alla som har haft tonårsbarn vet att det är dyrt, den här sommaren kanske dyrare än någonsin, säger Damberg.

– Att i det här läget göra något för att underlätta för barnfamiljernas ekonomiska situation tycker vi är fullt rimligt.

Trots att vårändringsbudgeten klubbas först i juni vill S också se 700 miljoner till sommarlovsaktiviteter för unga, bland annat för att motverka att barn rekryteras till gängen. Lika mycket föreslås gå till punktmarkering av unga kriminella, antingen genom en person som följer med personen dygnet runt eller en elektronisk fotboja.

Vänsterpartiet föreslås i stället gratis kollektivtrafik för unga till en kostnad om 500 miljoner från juni till årsskiftet.

Totalt lägger partiet 14 miljoner mer än regeringen i sitt förslag till vårändringsbudget. 5 miljarder föreslås till ett nytt stöd till byggbranschen där staten ska medfinansiera investeringar och subventionera anställningar av arbetslösa.

Tar från statens sparpengar

Sammanlagt uppgår Socialdemokraternas förslag till nio miljarder kronor. Paketet skulle delvis finansieras genom att sakta ner utbetalningen av flygstöd, men merparten skulle finansieras med hjälp av partiets förslag på en ny bankskatt.

Det är rimligt att bankerna ger tillbaka till hushållen, anser Mikael Damberg.

– Regeringen och SD brukar säga att alla har råkat illa ut av inflationen och räntorna. Det stämmer inte riktigt. Det finns de som har tjänat väldigt mycket pengar och bankerna är en sådan sektor, säger han.

Utöver de nya förslagen vill S även sätta stopp för några av regeringens neddragningar i vårändringsbudgeten. 28 miljoner till psykiatrin återförs i förslaget, 8 miljoner till Brottsförebyggande rådet och 288 miljoner kronor till arbetsmarknadsinsatser.

”Hoppas att KD pressar”

Vänsterpartiet stryker regeringens 1,35 miljarderna till flygbolagen. Resten ska finansieras genom ett underskott på 1 procent. I den pågående översynen av överskottsmålet hoppas partiet få sin vilja igenom. Än så länge finns störst stöd för ett balansmål.

– Det är ju bättre än ingenting, men det är fullständigt otillräckligt. Man är fast i 90-talet och hade kunnat göra något annat redan för ett tag sedan. Det är viktigt både för landets ekonomi, men också för klimatomställningen och välfärden att vi kan göra stora saker gemensamt, säger Ida Gabrielsson. 

– Jag hoppas att KD lyckas pressa regeringen där. Sen är det de som måste svara. Hur ska de rädda välfärden samtidigt som de tänker göra stora skattesänkningar? Jag har otroligt svårt att se hur de ska genomföra det. {{toplink}}

,

Forrige artikel Förslaget: Minskat regelkrångel och kortare sommarlov ska stärka ekonomin Förslaget: Minskat regelkrångel och kortare sommarlov ska stärka ekonomin Næste artikel Tidöpartierna vill införa obligatorisk förskola Tidöpartierna vill införa obligatorisk förskola
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.