Tidöpartierna vill införa obligatorisk förskola

Regeringen och Sverigedemokraterna vill införa obligatorisk förskola för barn som behöver hjälp med språket. Partierna vill även se ett språkkrav för anställda i förskolan.

”En av de viktigaste åtgärderna för ett mer sammanhållet Sverige är det svenska språket. Därför kommer regeringen och Sverigedemokraterna att införa obligatorisk språkförskola för de barn som saknar förutsättningar att utveckla det svenska språket hemma”, skriver statsminister Ulf Kristersson, Liberalernas partiledare Johan Pehrson, Kristdemokraternas Ebba Busch och SD:s gruppledare Linda Lindberg i en debattartikel i Expressen på måndagen. 

Liberalerna har tidigare drivit frågan som även fångats upp av de övriga Tidöpartierna. 2018 ville dåvarande Alliansen se obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända från tre års ålder.

Förslaget ska utredas, men regeringen har ännu inte fattat beslut om några direktiv.

Utöver obligatorisk förskola vill regeringen och SD även att ett språkkrav införs för anställda i förskolan.

Målet är att alla barn ska börja skolan med goda språkkunskaper, skriver partierna i debattartikeln.

”För att lyckas med detta måste verksamheten hålla hög kvalitet. Granskningar påvisar stora kvalitetsskillnader inom dagens förskola. Det finns till exempel förskolor där även personalens kunskaper i svenska brister, framför allt i förskolor där många barn inte har svenska som modersmål. Därför kommer vi även se över frågan om språkkrav i svenska för personal i förskolan, likt vi gör inom äldreomsorgen”. {{toplink}}

 

Forrige artikel S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder Næste artikel Uppmaningen till regeringen: Visa vad ni vill med bostadspolitiken Uppmaningen till regeringen: Visa vad ni vill med bostadspolitiken
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.