Så mycket tjänar landshövdingarna efter löneökningen

Efter regeringens beslut om löneökning tjänar Sveriges landshövdingar numera drygt 5 000 kronor extra i månaden. Mest får Anna Kinberg Batra tillsammans med kollegorna i Skåne, Västra Götaland och Norrbotten.

Löneökningen efter regeringsbeslutet träder i kraft retroaktivt från och med oktober förra året. Anna Kinberg Batra, som den senaste tiden har kritiserats för tveksamma rekryteringar, tillhör de landshövdingar som får högst lön för sitt arbete.

Kinberg Batra, den tidigare M-ledamoten Lotta Finstorp i Norrbotten, S-märkta Anneli Hulthén i Skåne och den tidigare försvarsministern Sten Tolgfors i Västra Götaland toppar alla landshövdingarnas lönelista. De har fått en löneökning på 5 400 kronor och tjänar numera 122 400 kronor.

Det är 5 000 kronor mer än övriga landshövdingar som ligger på 117 400 kronor efter regeringens lönebesked. 

Tillsammans har landshövdingarna fått en löneökning på mellan 4,6 och 4,8 procent. Det är något högre än genomsnittet för alla myndighetschefer på 4,1 procent. För Anders Thornberg, som tillträdde som landshövding i Halland i vintras, är lönen dock mer än 60 000 kronor lägre än den han haft tidigare. Som rikspolischef tjänade han 179 900 kronor. 

Så mycket tjänar landshövdingarna

 {{toplink}}

Forrige artikel Advokater kräver att regeringen ändrar vindkraftsvetot Advokater kräver att regeringen ändrar vindkraftsvetot Næste artikel Hon utreder vårdgarantin: ”Glad att få tillbaka bollen” Hon utreder vårdgarantin: ”Glad att få tillbaka bollen”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.