Advokater kräver att regeringen ändrar vindkraftsvetot

Tretton advokater har skrivit brev till fyra av regeringens ministrar och uppmanar dem att skyndsamt ändra det kommunala vindkraftsvetot. ”Det är en rättssäkerhetsmässigt ohållbar situation", säger Pia Pehrson, Foyen Advokatfirma, till Altinget.

Kommunernas möjlighet att när som helst i tillståndsprocessen ge tummen ner för en vindkraftsetablering skapar en ohållbar situation för investerare och vindkraftsbolag. Det anser de tretton advokater som nu har valt att skriva ett öppet brev till regeringen.

Mer exakt har de skrivit till statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). I brevet uppmanar de regeringen att agera skyndsamt för att komma tillrätta med vetots brister:

”Regeln tillåter godtyckliga beslut som inte behöver motiveras, innebär obefintlig förutsägbarhet och ger utslag som inte kan överklagas. Det är oförenligt med principerna om saklighet och objektivitet som är centrala vid tillståndsprövningar och all annan myndighetsutövning.” skriver de.

Orsaken till att de tretton advokaterna har valt att skriva ett öppet brev, ett något udda initiativ för att komma från just advokatbyråer, är att situationen pågått såpass länge – 15 år – utan att politiken har vidtagit åtgärder. Det säger Pia Pehrson vid Foyen Advokatfirma och en av undertecknarna av brevet.

– Det är en situation där bolagen inte alls vet hur det går i tillståndsprocesserna. Det är ett läge som inte är hållbart. Vi har klienter som säger att Sverige för osäkert som land att investera i, säger Pia Pehrson och fortsätter:

– Det är för många osäkra moment, där vetot är ett av de allra värsta.

Det är ett problem i sig att kommunerna kan välja att säga nej i stort sett när som helst under tillståndsprocessen, men problemet har förvärrats av att regeringen inte lämnar något besked om och när det ska införas någon form av ekonomiskt incitament för kommuner som säger ja till ny vindkraft.

– Det gör att många av våra klienter vare sig får ett ja eller nej från kommunen, säger Pia Pehrson.

De tretton advokaterna skriver ingenting om hur och när regeringen bör hantera den frågan, utan fokuserar i brevet på det rent juridiska. Men Pia Pehrson räknar med att vetot och ekonomiskt incitament för kommunerna kommer hanteras samtidigt.

– Jag tror regeringen är såpass klok och att man tänker sig någon form av incitament, säger hon.

Forrige artikel Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten Næste artikel Tungt toppmöte ska peka ut EU:s framtida riktning Tungt toppmöte ska peka ut EU:s framtida riktning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.