Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten

Oppositionen vill att infrastrukturministern bjuder in partierna till en beredning för att möta de skriande behoven för infrastrukturen. Men Andreas Carlson (KD) håller emot. ”Det är regeringen som har makten och tar tag i stora problem”, säger han och pekar samtidigt på att det redan pågår förhandlingar med oppositionen om finansieringen av satsningarna. 

Oppositionen har samlats i en gemensam uppmaning till infrastrukturministern: ”Sverige är värd mer än tvära kast i infrastrukturplaneringen, det behövs långsiktiga förutsättningar. Därför behöver planeringen förändras och politiken komma överens, även efter att färgen på regeringar byts ut,” skriver företrädare för S, C, MP och V i debattartikel i Altinget.

Men Andreas Carlson (KD) håller fast vid sin utannonserade linje. Förhandlingen om infrastrukturpropositionen sker, efter en tilläggsöverenskommelse till Tidöavtalet, med Sverigedemokraterna.

Han menar också att en förhandling som är central för infrastrukturpolitiken redan pågår.

– Det finns ju en beredning i översynen av de ekonomiska ramverken, där finns alla partier med. Det kanske är den viktigaste infrastrukturberedning som just nu pågår. Kring behoven kan vi nog enas ganska lätt, men att få loss pengarna är frågan, säger Andreas Carlson på en scen i Almedalen.

{{toplink}}

Av regeringspartierna är det särskilt Kristdemokraterna som trycker på för stora investeringar i den parlamentariska utredningen av överskottsmålet. På onsdagen upprepade partiet sitt budskap, statsskulden måsta öka för att finansiera satsningar på kärnkraft och infrastruktur.

Men varför ska opposition gå med på att utöka ramarna, om ändamålen inte förankras? 

– Jag tror samsynen är ganska bred om att vi behöver ta tag i underhållsskulden. Alla talar om det eftersatta underhållet, men nu behöver vi gå från ord till handling och det är mitt fokus. Då skulle jag se väldigt positivt på en bred överenskommelse kring att använda den låga statsskulden till att betala av underhållsskulden och få loss pengar ill nödvändiga investeringar i infrastruktur och energisystemet, säger Andreas Carlson till Altinget.

Om du hade varit i opposition, hade du inte velat vara med?

– Det ligger i sakens natur att oppositionen vill vara med. Men samtidigt är det viktigt ur ett ansvarsutkrävande, att det är regeringen som har makten och tar tag i stora problem som har varit eftersatta under lång tid. Jag ser gärna samsyn och har god dialog. Men att enas om behoven är den enkla delen, det är lätt att se för alla, oavsett var man är i Sverige. Det svåra nu är att få på plats finansieringen för de behoven.

Han ser dock gärna behov av att förankra de satsningar som krävs till följd av försvarets ökade infrastrukturbehov.

– Jag har gärna dialog med oppositionen om vad exempelvis Natomedlemskapet innebär i behov av förstärkningar av infrastrukturen, säger Andreas Carlson till Altinget.

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av nivån på målet för den offentliga sektorns finansiella sparande

1/12
2023
1/12
2023
14/12
2023
19/1
2024
5/4
2024
13/6
2024
27/6
2024
28/6
2024
15/11
2024

Forrige artikel Regioner lägger miljoner på Almedalsveckan Regioner lägger miljoner på Almedalsveckan Næste artikel En tysk, en estländare och en portugis – här är EU:s (troliga) nya ledare En tysk, en estländare och en portugis – här är EU:s (troliga) nya ledare
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.