Regioner lägger miljoner på Almedalsveckan

Trots ett tufft ekonomiskt läge väntas regionerna göra av med över 3,5 miljoner kronor på årets Almedalsvecka, visar Altingets sammanställning. Medan flera regioner valt att vara återhållsamma storsatsar Norrbotten och Jönköping.

Regionerna väntas spendera över 3,5 miljoner kronor på arrangemang, resor och boenden under årets Almedalsvecka i Visby. Det visar Altingets sammanställning.

Region Norrbotten satsar mest. Exakt vad slutnotan för kalaset kommer att hamna på är inte säkert, men deras satsning  finansieras med upp till 1,5 miljoner kronor. Pengarna går bland annat till en scen som regionen delar med LKAB och Luleå tekniska universitet. Fokus för de samtal som arrangeras ligger på den gröna industriomställningen.

Janus Brandin är regional utvecklingsdirektör i Norrbotten. Regionen räknar med ett underskott på 400 miljoner kronor i år. Men bara för att det går dåligt för regionerna ekonomiskt är det inte skäl nog att dra ner på kostnaderna för Almedalen, menar han.

– Vi har inte råd att låta bli. Man ska inte skrota säljkontoret när det går dåligt för företaget, säger han till Altinget.

Påverkan är en betydande del av verksamheten, och Almedalen är en av de mötesplatser där regionen måste vara på plats, säger han.

– Det är ganska binärt. Är man inte med och påverkar, då vet vi att det inte händer så mycket. Men är vi med och försöker träffa människor och påverka beslutsfattare, då har vi en chans att få gehör för de utmaningar och möjligheter som vi står inför.

Vore sorgligt att bromsa

Näst störst Almedalenbudget har Region Jönköpings län, som lägger 800 000 kronor på sin närvaro i Visby. Jönköping skickar också flest deltagare av alla regioner till ön, 46 personer kommer att vara på plats under politikerveckan.

Regiondirektör Jane Ydman tror inte att det är rätt att stoppa utvecklingsarbetet under ekonomiskt kärva tider.

– Det är synd om man behöver strypa den här typen av frågor. Att dra bromsen på allt vore väldigt sorgligt, säger hon.

Regionen har råd, menar Ydman, trots att Jönköping precis som alla andra regioner väntas gå med underskott.

– Vi är i det lyckliga läget att vi har den starkaste regionekonomin i Sverige. Vi tål de minusår som är just nu, men inte hur länge som helst.

Fem regioner väljer bort Almedalen

20 av 21 regioner har svarat på Altingets frågor. Av dem är det fem som har valt att inte ha någon officiell närvaro över huvud taget. De är Sörmland, Blekinge, Dalarna, Stockholm och Västmanland.

I grafiken nedan kan du se hur mycket varje region beräknas lägga på Almedalsveckan i år.

Forrige artikel Statsministern: Ny socialtjänstlag presenteras nästa vecka Statsministern: Ny socialtjänstlag presenteras nästa vecka Næste artikel Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.