Dadgostar (V): ”Allt kommer inte lösas med vinstförbud”

Vänsterpartiet kräver att en genomförandeplan för skolan ska finnas på plats innan statsministeromröstningen, och att V, S, C och MP måste vara överens. 

Bland annat vill Vänsterpartiet att beslut om vinstförbud tas 2024. Partiet vill också se till att offentlighetsprincipen gäller alla skolor, avskaffa skolpengen och införa ett nytt resursfördelningssystem, ta bort kösystemet, stoppa utförsäljning av skolfastigheter samt hårdare tillståndsprövning för att starta skola.  

– Det är fler saker än vinster som är ett problem i svensk skola. Allt kommer inte lösas med ett vinstförbud. Vi har kommuner och de är väldigt olika. Tittar man på kommunfinansieringen så ger de mindre skolpeng till de svagare eleverna och mer till de starkare, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Altinget.  

– Ett vinstförbud samtidigt som vi inte har en offentlighetsprincip till exempel eller där man fortfarande kan köpa skolfastigheter. Det kan göra att det blir ett slag i luften eller att koncernerna omkonsoliderar sig. 

Hur detaljerad måste den här överenskommelsen vara, tycker du, för att det inte bara ska bli utredning den här gången också? 

– Det viktigaste är att vi är överens om att vi ska genomföra det. Att vi ska fatta besluten och genomföra lagförslagen som vi kommer överens om. 

Brådskande förslag

Förslaget som är helt nytt är det om en stopplag för utförsäljning av skolfastigheter. Detta beslut brådskar, menar partiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat, som bedömer att det går att genomföra redan under 2022.  

– Vi ser att man börjar gå över från att äga skolorna till att nu också vilja ta över alla fastigheter. Vi har många före detta politiker som äger dessa fastighetsbolag och som nu köper upp fastigheter i kommun efter kommun. Sen får kommunen hyra in sig till samma byggnader, ofta till ett högre pris, säger han till Altinget.  

Hur ser du på möjligheterna att få igenom det redan det här året?  

– Det här är ett krav som vi ställer nu som vi går till val på. Vänsterpartiet lovar inte allt, men vi håller saker vi lovar. I det här fallet är det att vi kommer driva de här frågorna hela vägen. Det är också ett besked till de andra partierna och väljarna att det här är de frågor som är väldigt viktiga för oss den kommande mandatperioden.

– Vill man vara säker på att ett parti kommer driva de här frågorna efter att valet är slut då är det bara en röst på Vänsterpartiet som kommer förändra det.  

,

Forrige artikel Myndighetsmålet att halvera utsläppen från resorna tas vidare  Myndighetsmålet att halvera utsläppen från resorna tas vidare Næste artikel Anna Nergårdh: “Svårare att hålla fast vid de egna käpphästarna” Anna Nergårdh: “Svårare att hålla fast vid de egna käpphästarna”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.