Åkesson vill göra SD till Sveriges nya skolparti

Med fokus på disciplin och trygghet vill Jimmie Åkesson göra Sverigedemokraterna till Sveriges nya skolparti. Talet på Almedalsveckans första dag kom också att handla om gängkriminaliteten. SD-ledaren vill punktmarkera anhöriga till kriminella.

Jimmie Åkesson, som var först ut av partiledarna att tala under Almedalsveckan, ägnade en stor del av talet till skolpolitik. Även i en debattartikel i Aftonbladet under dagen beskriver SD-ledaren hur Tidöpartierna påbörjat arbetet för att förändra svensk skola. SD ska bli Sveriges nya skolparti, slog han fast.

Från scenen i Visby sade Åkesson att debatten i alltför stor utsträckning handlat om ägarskap.

– När jag lämnar min snart 11-årige son i skolan på morgonen så är inte mitt bekymmer i första hand vem som äger skolan. Jag bryr mig om att han känner sig trygg, och att han är trygg.

Mycket bra görs i regeringssamarbetet, säger Jimmie Åkesson. Men det räcker inte att ”lappa och laga”, utan här behövs ett ”rejält omtag”. Ett statligt huvudmannaskap är den enda långsiktigt rimliga vägen, enligt SD-ledaren.

– I Sverigedemokraternas Sverige är skolans uppgift att bygga kunskap och lärande, men också disciplin och trygghet.

Vill sätta anhöriga under lupp

Jimmie Åkesson talade också om gängkriminaliteten. Bland annat vill han se ett större fokus på anhöriga till gängkriminella för att komma åt problematiken. Ett exempel är vänner och släktingar som låter kriminella bo i deras bostäder.

– Anhöriga till gängkriminella ska sättas under lupp och veta att de har ögonen på sig, sade Åkesson.

Han riktade även kritik mot Socialdemokraternas integrationspolitik.

– Sossarna talar alltså helt öppet om tvångsförflyttning av till exempel skolelever för att ”blanda befolkningen”, sade partiledaren.

– Svenska barn ska aldrig vara integrationsverktyg.

Forrige artikel Domstol ger grönt ljus för gruvplaner i Kallak Domstol ger grönt ljus för gruvplaner i Kallak Næste artikel Trots ministerns önskan – nej till obligatorisk digital brevlåda Trots ministerns önskan – nej till obligatorisk digital brevlåda
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.