Ing-Marie Wieselgrens mördare döms till vård

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby.

Därmed går tingsrätten på försvarets linje. Den rättspsykiatriska undersökningen visade också att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning under dådet.

Åklagaren hade yrkat på att mordet skulle klassas som terroristbrott, men tingsrätten gör en annan bedömning: även om Ing-Marie Wieselgren hade ett betydelsefullt uppdrag och mordet påverkat både Almedalsveckan och den pågående valrörelsen så har inte påverkan varit så allvarlig som krävs i lagens mening. 

Däremot bedöms mordplanerna mot Centerpartiets ledare Annie Lööf vara så allvarliga att Theodor Engström döms för förberedelse till terroristbrott. Samtidigt avslås Annie Lööfs skadeståndskrav för kränkning, eftersom skadeståndslagen inte ger rätt till kränkningsersättning för förberedelsebrott.

{{toplink}}

 

Forrige artikel Minimal politisk stab runt klimat- och miljöministern Minimal politisk stab runt klimat- och miljöministern Næste artikel Destruktiva interna strider bidrog till V:s väljartapp Destruktiva interna strider bidrog till V:s väljartapp
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.