Dubbla satsningar på civilsamhället i Almedalen

Det blir en Civilsamhällesscen även på årets Almedalsvecka. Dessutom arrangerar Almedalsveckan ”Alla röster ska höras”, där man bjuder in ideella aktörer som annars inte skulle ha råd att delta. ”Vi har fått låna regionens estradvagn, och vi kommer att ha den på ungefär samma plats som där Olof Palme höll sitt tal 1968, det som blev starten för Almedalsveckan”, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalen.

Förra årets arrangemang med en egen civilsamhällesarena i Donners hus kommer att följas upp. Det står klart efter ett möte mellan arrangörerna i förra veckan.

Ville få in fler

Almedalens egen satsning ”Alla röster ska höras” inleddes egentligen redan 2018. De politiska huvudarrangörerna gjorde ett strategiarbete där man landade i ambitionen att veckan skulle vara just en mötesplats för alla.

– ”För alla” kan såklart gälla åsikter, men vi frågade oss hur man skapar förutsättningar för alla att delta? Regionen upplåter redan skolsalar till ett bra pris. Men vi ville att de som inte brukar vara här ska bli en del av Almedalen, berättar verksamhetsledare Mia Stuhre för Altinget.

I samband med att veckan kortades 2022, så fick de två halvdagar som inte dominerades av partipolitik.

– Då fick vi regionstyrelsens och Almedalsrådets uppmaning att fylla schemat, med stärkt fokus på politik och demokrati, säger Mia Stuhre.

Överlevare berörde

Förra året deltog ett tiotal organisationer, bland annat talade Bygdegårdarna om vilken funktion de har i krig och kris. Mia Stuhre minns också särskilt två personer som kallade sig överlevare och som berättade om hur det är att leva med våld i en nära relation. 

Under de halvdagar då riksdagspartierna inte använder tältet så får de ideella deltagarna tillgång till det. Medarrangören Region Gotland finansierar och erbjuder tillgång till både scen och teknik. Av förra årets 20 ansökningar accepterades 12.

– Urvalskriterierna var att organisationerna inte hade arrangerat evenemang här tidigare, och vi riktade oss främst till ideella organisationer.

Nådde ut med kunskap

MUCF gick förra året in och betalade halva summan för samarrangemanget Civilsamhällesarenan i Donners hus. Tiotalet branschorganisationer och paraplyer deltog. Det höga deltagarantalet och att man nådde ut med kunskap till beslutsfattare och varandra är två av de faktorer som myndighetens gd Lena Nyberg lyfter fram som orsak till att myndigheten vill fortsätta.

– Vi hoppas att det här ska bli en tradition, säger hon till Altinget.

Även om de är i planeringsfasen så säger hon att det kan bli några mindre förändringar, som att de mer interna seminarierna tas bort och att det eventuellt kan bli tal om aktiviteter utanför lokalen.

– Vårt uppdrag är att samla kunskap för att sprida den till samhällsaktörer och civilsamhälle. Genom det här samarbetet stärkte vi frågorna vid förra årets Almedal, säger Lena Nyberg.

Vilka frågor är aktuella?

– Det finns en rad utmaningar, inte minst hot och hat mot civilsamhället. Den ekonomiska situationen med inflationen och elpriset påverkar dem negativt. Vi ser också flera rapporter om hur situationen för många av dem man möter har blivit allvarlig. Dessutom vittnar de om fler brott mot mänskliga rättigheter. Så det är många frågor som behöver lyftas, säger Lena Nyberg.

Mia Stuhre ser ingen risk för att det blir någon konkurrens mellan de två initiativen.

– Vi kan inte få för många representanter för civilsamhället. Vi ska inte konkurrera med näringslivet och så vidare. Men om överlevarna skulle råka finnas på två arenor så kanske det bidrar till förändring, säger hon.

Forrige artikel Åtta månader har gått – Afghanistanutredning inte igång Åtta månader har gått – Afghanistanutredning inte igång Næste artikel S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti” S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.