S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti”

Sexpartisamarbetet i riksdagens EU-nämnd har skakats om efter Altingets avslöjande om SD:s omfattande inflytande inom EU-området. Nu kritiserar S regeringen för att gömma sig bakom ordförandeskapet och inte följa riksdagsordningen. ”Det är helt orimligt” säger Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i nämnden.

I tre mandatperioder har samarbetet mellan sex partier i riksdagen varit starkt i frågor om Sveriges agerande i EU. 

Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har under åren backat upp omkring 90 procent av regeringens positioner i EU-förhandlingarna, visar Europaportalens sammanställning.

Samarbetet har setts som en styrkedemonstration från Sveriges sida och en fördel i förhandlingarna med övriga medlemsländer.

Men när Altinget i höstas kunde avslöja att Sverigedemokraternas inflytande över regeringens EU-politik var mer omfattande än vad som framgått av Tidöavtalet skakades samarbetet om i grunden. Tidigare ministern Matilda Ernkrans (S) ansåg att uppgifterna ställde regeringens löften om breda samarbeten på ända och att det nu var upp till regeringen att visa att de värnade samarbetet. 

– Riksdagen spelar en mycket viktig roll i EU-arbetet, säger Christian Danielsson som är statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall i en intervju med Altinget i förra veckan. 

– EU-nämnden ger ju godkännande för svenska positioner i förhandlingarna. Det betyder då konkret att dialogen och informationen till riksdagen är väldigt viktigt för regeringen. Där lägger vi mycket kraft nu under ordförandeskapet, säger han till Altinget.

Men när ordförandeskapets första månad har passerat anser Socialdemokraterna att regeringens förankring brister.

– Man försöker inte ens anstränga sig för att hitta ett bredare samarbete. Det är tydligt att regeringen har valt sitt samarbetsparti, säger Matilda Ernkrans till Altinget.

Saknas sakinnehåll

Det som framför allt får Matilda Ernkrans att reagera är att regeringen vid två tillfällen de senaste veckorna inte ska ha sökt stöd för den faktiska sakpolitiken som de ska framföra vid rådet. I stället har riksdagen endast fått ta ställning till en mening, nämligen att ”Regeringen står bakom ordförandeskapets hantering vid rådsmötet”.

– Det är en ståndpunkt utan något som helst sakinnehåll, som ger ett frikort till hur regeringen ska hantera frågan. Det är inte okej att sätta den demokratiska förankringen i riksdagen ur spel – och i vissa möten gömma sig bakom ordförandeskapet, säger Ernkrans till Altinget och fortsätter:

– Det är inte så att det finns ett speciellt regelverk bara för att vi har ett ordförandeskap. Samma regler gäller som innan det. 

{{toplink}}

”Fulspel”

Ernkrans anser att regeringen inte följer riksdagsordningen, där det framgår att Sveriges agerande i EU ska förankras i riksdagen. Ernkrans, som är vice ordförande i nämnden, ska efter det första tillfället ha lyft frågan med regeringsrepresentanter ett flertal gånger. 

– Jag tycker inte att de agerar enligt det riksdagsordningen slagit fast, att regeringen faktiskt ska förankra sina ståndpunkter i riksdagen. Vi är överens om att bidra till att se till att Sveriges ordförandeskap blir bra. Men det innebär inte att vi kan låta regeringen hantera EU-frågorna utan att samordna med riksdagen. För varför ska vi kalla till EU-nämnd varje vecka då?

Hon fortsätter:

– Jag uppfattar ändå detta som ett fulspel. Att man försöker att få det att se ut som att man söker en bredare förankring av EU-politiken, men i praktiken gör man ju inte det. Man försöker att hitta olika vägar för att hålla de svenska ståndpunkterna hos regeringen och hos förhandlingar med deras regeringsunderlag, SD, säger Ernkrans och tillägger:

– Och sedan blir man upprörd över att vi, och alla oppositionspartier, funderar på om det här verkligen är rimligt.

Skillnad som ordförandeland

När Altinget pratade med EU-ministerns statssekreterare Christian Danielsson i förra veckan betonade han värdet av det bredare samarbete inom EU-politiken, men såg också att ordförandeskapet kunde påverka arbetet.

– Det är lite skillnad på ordförandeskap och när vi inte är ordförande, för under ordförandeskapet har vi en roll där vi ska leda EU vid sidan av att vi värnar svenska intressen, säger Danielsson.

– Men arbetet är jätteviktigt.

Altinget söker EU-ministerns stab för en vidare kommentar.

Kan KU-anmäla

Ordförandeskapet innebär samtidigt att Sverige ska bygga kompromisser mellan lagstiftarna i förhandlingarna. Det arbetet kan riskeras att undermineras då handlingar från EU-nämnden blir offentliga.

Matilda Enkrans menar att opposition har förståelse för att ståndpunkter behöver anpassas.

– Jag vet att protokollen blir offentliga. Men uppteckningarna justeras inte förrän ett par veckor efter mötena. Och dessutom, så handlar det inte om att binda upp. Det sysslade den tidigare oppositionen med. Det var riktigt dåligt, och därefter har det gjorts ett jobb i relationen mellan regeringen och riksdagen för att hitta andra sätt att hantera detta. Och det har fungerat. Nu känns det som man rullar tillbaks hanteringen.

– Till syvende och sist, så får vi överväga om vi ska låta KU pröva detta. För har man börjat göra så här under ordförandeskapet – vad är det som hindrar dem från att fortsätta även efter ordförandeskapet? 

Socialdemokraterna har nu lagt in protester mot regeringens agerande, och kommer att fortsätta med det så länge regeringen inte agerar annorlunda. 

– Det lär vi ju få göra, helt enkelt. Eftersom det är helt orimligt, säger Ernkrans och fortsätter:

– Men jag hoppas att regeringen själva kommer till insikt om att det här är inte rimligt, och att man kan hitta någon sorts balans.

Ministern: Vi har förtydligat skrivningarna

EU-minister Jessika Roswall, som under fredagen deltar i det europeiska rådet, tillägger i en skriftlig kommentar efter publicering att regeringen, på grund av sitt medlingsuppdrag, behöver ett brett mandat från EU-nämnden, för att kunna nå kompromisser och överenskommelser.

– Samtidigt strävar vi efter att involvera riksdagen i så hög grad som möjligt och informera om ordförandeskapets arbete. För att göra detta har regeringen och jag bland annat haft samtal med riksdagens talman, utskottsordförande, gruppledare och partiledare. Vi har också förtydligat skrivningarna i de kommenterade dagordningarna till EU-nämnden för att redogöra för regeringens ingångar i olika frågor.

Hon fortsätter:

– Det är givetvis oerhört viktigt för Sverige att genomföra ett framgångsrikt ordförandeskap. Det förutsätter att alla drar åt samma håll.

, ,

Forrige artikel Dubbla satsningar på civilsamhället i Almedalen Dubbla satsningar på civilsamhället i Almedalen Næste artikel Professor: ”Den svenska modellen är på glid” Professor: ”Den svenska modellen är på glid”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.