SD ska bli Sveriges nya skolparti – lågt stöd bland studerande

Med fokus på disciplin och trygghet vill Jimmie Åkesson göra Sverigedemokraterna till Sveriges nya skolparti, men stödet från universitetsutbildade och studerande är lågt. 

Jimmie Åkesson, som var först ut av partiledarna att tala under Almedalsveckan, ägnade en stor del av talet till skolpolitik. Även i en debattartikel i Aftonbladet under dagen beskriver SD-ledaren hur Tidöpartierna påbörjat arbetet för att förändra svensk skola. SD ska bli Sveriges nya skolparti, slog han fast.

Från scenen i Visby sade Åkesson att debatten i alltför stor utsträckning handlat om ägarskap.

– När jag lämnar min snart 11-årige son i skolan på morgonen så är inte mitt bekymmer i första hand vem som äger skolan. Jag bryr mig om att han känner sig trygg, och att han är trygg.

Mycket bra görs i regeringssamarbetet, säger Jimmie Åkesson. Men det räcker inte att ”lappa och laga”, utan här behövs ett ”rejält omtag”. Ett statligt huvudmannaskap är den enda långsiktigt rimliga vägen, enligt SD-ledaren.

– I Sverigedemokraternas Sverige är skolans uppgift att bygga kunskap och lärande, men också disciplin och trygghet.

Lågt stöd bland studerande

Samtidigt visar SVT:s vallokalsundersökning från EU-valet att stödet för Sverigedemokraterna bland universitetsutbildade och studerade är lågt. Av de med en universitetsutbildning är det 8 procent som röstar på Sverigedemokraterna. För studerande ligger stödet på samma nivå. 

Sverigedemokraterna är dock inte det parti som får lägst stöd från grupperna. Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är mindre populära hos studenterna, där de får 7, 4 respektive 5 procent av rösterna. Och bland universitetsutbildade är både Liberalerna och Centerpartiet mindre populära än Sverigedemokraterna med 5 respektive 6 procents stöd.

Miljöpartiet utmärker sig som det parti som får flest röster av de studerande, 22 procent, medan Socialdemokraterna är favoriten för universitetsutbildade, också där med 22 procent av rösterna. 

När unga får bestämma ser det ljusare ut för Sverigedemokraterna. I EU-skolvalet blir SD i stället största parti med 24,5 procent av rösterna. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel MP: Statliga lån ska få skogsägare att gå över till hyggesfritt MP: Statliga lån ska få skogsägare att gå över till hyggesfritt Næste artikel Grönt ljus för EU:s nästa topptrio: ”Gediget bra personer” Grönt ljus för EU:s nästa topptrio: ”Gediget bra personer”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.