Domstol ger grönt ljus för gruvplaner i Kallak

Högsta förvaltningsdomstolen ger regeringen rätt efter att miljörörelsen och lokala samebyar försökt stoppa planerna på en gruva i Kallak. ”Oerhört synd”, säger Naturskyddsföreningens Karin Lexén.

För drygt två år sedan sade den dåvarande S-regeringen ja till att ge gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines bearbetningstillstånd i Kallak i Jokkmokks kommun.

Både Naturskyddsföreningen och de lokala samebyarna har försökt stoppa planerna genom att begära att regeringens beslut prövas. Rennäringen och naturen anses hotas med gruvbrytning i området och även FN-organet Unesco är kritiska till planerna.

På tisdagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att beslutet ska stå fast. 

”Regeringens beslut innebär att det har gjorts en intresseavvägning och därvid har beaktats de berörda enskilda intressen som företräds av samebyarna. Regeringen har även föreskrivit särskilda villkor för att ta till vara dessa intressen”, skriver domstolen.

”I ett långsiktigt perspektiv innebär den gruvverksamhet som ansökan om bearbetningskoncession avser ett intrång under en begränsad tid i markområden som används för rennäringen, inom ett relativt sett mindre område, med potential att generera betydande samhällsekonomiskt positiva effekter, vilket är att betrakta som god hushållning med områdets resurser”.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén säger i ett pressmeddelande att organisationen är mycket besviken över domen.

– Det är oerhört synd att domstolen nu godkänt regeringens beslut om bearbetningskoncession. Gruvan är onödig och placerad i ett mycket känsligt naturområde. Vi sätter nu vårt hopp till att gruvbolaget inte går vidare med sin ansökan. Vi kommer inte att ge upp, säger hon.

Ministerns uttalande – partipolitik

Samebyn Jåhkågasska tjiellde har bland annat menat att regeringen inte har hållit sig opartiska vid handläggningen av ärendet. Byn pekar på den tidigare S-näringsministern Karl-Petter Thorwaldssons uttalande, då han sagt att Socialdemokraterna älskar gruvor. 

Högsta förvaltningsdomstolen menar dock att ministerns uttalande var ett uttryck för partipolitiska åsikter, snarare än att det avsåg att föregripa regeringens prövning. 

Mark- och miljödomstolen har ansvar för gruvbolagets slutliga tillståndsprövning.

Forrige artikel Kustbevakningens rekordanseende – toppar lista Kustbevakningens rekordanseende – toppar lista Næste artikel Åkesson vill göra SD till Sveriges nya skolparti Åkesson vill göra SD till Sveriges nya skolparti
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.