En tysk, en estländare och en portugis – här är EU:s (troliga) nya ledare

Inför EU-toppmötet på torsdag och fredag finns det ett brett stöd för en ny ledartrio till EU:s toppjobb. Men vilka är de och vad har de för chanser att faktiskt väljas? 

HÖKEN

Kaja Kallas, 47 år, Estlands premiärminister (liberal)

Kandiderar till posten som EU:s utrikes- och säkerhetschef. I rollen ingår att vara vice ordförande i EU-kommissionen, chef för de europeiska utrikesministermötena samt chef för Europeiska utrikestjänsten (EEAS) och Europeiska försvarsbyrån.

Aktuell utrikeschef: Spaniens tidigare utrikesminister, socialdemokraten Josep Borrell, 77, som innehaft posten sedan 2019.

Var kommer Kaja Kallas ifrån?

Den estniske politikerns bakgrund är djupt rotad i både det baltiska landets förhållande till EU och landets förflutna som sovjetrepublik. Hennes mor och mormor deporterades till Sibirien under Stalins diktatur när modern var sex månader gammal. De kunde inte återvända förrän 10 år senare. Kaja Kallas säger ofta att hon av just den anledningen aldrig har haft några illusioner om det ”imperialistiska” Ryssland och Putins avsikter. Hon utbildade sig till jurist och arbetade som advokat i några år innan hon gick i sin fars fotspår som politiker. Hennes far, Siim Kallas, var Estlands premiärminister från 2002 till 2003, varefter han var EU-kommissionär i 10 år från 2004.

Vad har hon för politisk bakgrund?

Kaja Kallas blev ledamot av Estlands parlament 2011 och valdes sedan in i Europaparlamentet 2014. Under åren som liberal ledamot av Europaparlamentet fick Kallas rykte om sig att vara en skarp och inflytelserik aktör, särskilt när det gäller digital lagstiftning, energipolitik, konsumentskydd och förbindelserna med Ukraina. Hon var ledamot av Europaparlamentet fram till 2018, då hon återvände hem för att bli ordförande för det liberala partiet Eesti Reformierakond.

I början av 2021 vann Kaja Kallas landets val och utsågs till Estlands första kvinnliga premiärminister någonsin.

Vad är hon känd för i EU?

Kaja Kallas utmärkte sig redan från början av hennes tid som premiärminister som en stark förespråkare för maximalt europeiskt stöd till Ukraina, redan före Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022. Sedan dess har hon gjort sig känd både i EU och runt om i världen för att vara en av Europas skarpaste och mest vältaliga kritiker av Putins regim. Kaja Kallas har redan från början varnat för att Rysslands attack mot Ukraina också är en attack mot hela Europa.

Vad talar för henne?

För att pusslet av topposter ska kunna läggas måste den utrikespolitiska chefen vara en liberal östeuropé från ett litet land den här gången. Det är extra viktigt att Kallas är kvinna. Det skulle också vara första gången som en regeringschef tar sig an detta uppdrag. Samtidigt har hon många personliga egenskaper som talar för henne: stor kommunikationsförmåga, politisk tydlighet och beslutsamhet. Det var Kaja Kallas som kom med djärva EU-initiativ som gemensam upphandling av ammunition till Ukraina och förslag om att finansiera EU:s försvarsindustri genom gemensamma lån.

Vad talar emot henne?

Fram till nyligen var det allmänt känt i Bryssel att Tysklands och Frankrikes ledare var nervösa över att ha en Rysslandshök som Kallas som företrädare för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Det sågs också som ett argument för att hon inte skulle övervägas som ny generalsekreterare för Nato. Under våren verkar det dock som om framför allt Frankrike har intagit en mer oförsonlig hållning gentemot Putin. En annan möjlig kritik mot Kaja Kallas skulle kunna vara att sydeuropéer anser att hon är för otydlig när det gäller EU:s politik gentemot Afrika och Mellanöstern.

Bonus: En sak du (kanske) inte visste om henne!

Kaja Kallas har gjort sig så impopulär i Moskva att det ryska inrikesministeriet utfärdade en arresteringsorder för henne i februari. Estlands premiärminister anklagas för att ha varit delaktig i borttagandet av några gamla sovjetiska monument från andra världskriget som stod på estnisk mark. Det är första gången som ryssarna har utfärdat den här typen av arresteringsorder för en regeringschef. Själv avfärdar hon aktionen som en ”skrämseltaktik” från Ryssland.

MEDLAREN

António Costa, 62 år, f.d. regeringschef i Portugal (socialdemokrat)

Kandidat till posten som ständig ordförande för Europeiska unionens råd (ordförande för Europeiska rådet, även kallad EU:s ordförande). I rollen ingår att förbereda och leda stats- och regeringschefernas toppmöten samt att vara EU:s ansikte utåt.

Rådets nuvarande ordförande: Belgiens tidigare regeringschef, liberalen Charles Michel, 48, som har innehaft posten sedan 2019.

Varifrån kommer António Costa?

Hans barndom och ungdom tillbringades i nära kontakt med den intellektuella vänstern i upptakten till nejlikerevolutionen i Portugal 1974, där hans föräldrar var aktivister och författare. Hans far var den kommunistiske författaren Orlando da Costa, som var av afroindiskt ursprung och kom från den tidigare portugisiska kolonin Goa i Indien. Redan som 14-åring gick hans son António Costa med i Portugals socialistiska ungdomsrörelse året efter nejlikerevolutionen. 1986 blev den nu juristutbildade Costa en del av partiets nationella verkställande utskott.

Vad har han för politisk bakgrund?

Genom årtionden på olika ministerposter blev Costa en populär politiker i sitt hemland, känd för sitt intresse för att förbättra livet för samhällets fattigaste. Han var också ledamot av Europaparlamentet en kort tid från 2004 till 2005, innan han inledde en lång period som borgmästare i huvudstaden Lissabon 2007. Här flyttade Costa till ett av stadens tuffaste kvarter och startade en kampanj för att hjälpa Lissabons narkomaner och andra utstötta. År 2015 blev António Costa Portugals regeringschef, en post som han innehade fram till i år.

Vad är han känd för i EU?

Portugals president, Marcelo Rebelo de Sousa, sade en gång om António Costa att han lider av en ”kronisk och något irriterande optimism”. Han är känd i hemlandet som en vänlig och leende man som under sina år som landets ledare fortsatte att handla mat utan säkerhetsvakt. Bland de andra europeiska ledarna finns det respekt för Costa eftersom han som vänsterledare hjälpte Portugal att ta sig igenom den ekonomiska krisen och coronakrisen oskadd utan att bryta mot euroreglerna.

Vad talar för honom?

Costa är känd för att vara en naturlig medlare och en skicklig förhandlare som kan prata med alla andra ledare oavsett deras politiska övertygelse. Han har också en ovanligt nära relation till den konservativa kommissionsordföranden Ursula von der Leyen, som väntas bli omvald. Enligt den portugisiska veckotidningen Visão talade de två i telefon varje söndag under Portugals sex månader långa EU-ordförandeskap under coronakrisen 2021. Detta kan vara en stor fördel. Ett annat argument för Costa är att de sydeuropeiska länderna känner att det är deras tur att ha en rådsordförande. Det har de inte haft än.

Vad talar emot honom?

Omvänt kan vissa av de nordliga och kanske särskilt östliga medlemsstaterna misstänka António Costa för att vara alltför försiktig i förhållande till Ryssland och alltför upptagen av vad som händer på södra halvklotet. En del partiledare och partikamrater har också antytt att Costa riskerar att vara för mjuk i invandrings- och flyktingpolitiken. En annan typ av problem för portugisen har varit att han var tvungen att avgå på grund av korruptionsanklagelser mot personer i hans inre krets. De flesta andra ledare verkar dock bedöma att dessa anklagelser inte påverkar Costa själv.

Bonus: En sak du (kanske) inte visste om honom!

Antonio Costas största hobby är att lägga pussel, enligt honom själv. Och han har också ett smeknamn i Goa, som hans far kommer ifrån, som kallade honom ”Babush” på det lokala språket Konkani. Det ska betyda något i stil med ”älskade barn”.

CHEFEN

Ursula von der Leyen, 65 år, EU-kommissionens nuvarande ordförande och tidigare minister i Tyskland (konservativ)

Kandiderar till sitt eget jobb som ordförande för Europeiska kommissionen. Rollen är helt klart den mest kraftfulla av de tre. Kommissionens ordförande leder de andra kommissionärerna och leder över 30 000 tjänstemän som både utarbetar ny EU-lagstiftning och ser till att fördragen och andra befintliga EU-lagar följs.

Ursula von der Leyen har själv varit ordförande för EU-kommissionen sedan 2019 och nu satsar hon på ytterligare fem år.

Var kommer hon ifrån?

Faktum är att von der Leyen inte alls föddes i Tyskland, utan i Bryssel av alla ställen! Fadern, Ernst Albrecht, var under ett antal år en av de första tyska topptjänstemännen i det europeiska samarbetet. Det var inte förrän hon var 13 år gammal som familjen Albrecht flyttade tillbaka till Hannover, där hennes far senare blev konservativ premiärminister i delstaten Niedersachsen. Ursula von der Leyen växte upp i en stor, katolsk och politiskt aktiv familj. Hon började först studera ekonomi, men bytte senare bana och utbildade sig till läkare i stället.

Vad har hon för politisk bakgrund?

Trots sin politiska familjebakgrund gav sig Ursula von der Leyen inte in i politiken förrän hon valdes för första gången 2003 vid 45 års ålder. Detta följdes av en kometkarriär i Angela Merkels olika regeringar, där von der Leyen först var familjeminister, sedan arbetsmarknads- och socialminister och slutligen försvarsminister. Särskilt under åren som mycket framstående socialminister (2009-2013) började vissa se henne som en potentiell kansler efter Merkel, men hon skaffade sig också många fiender. Hennes tid som försvarsminister var svår och hon var tvungen att överge ett antal planerade reformer.

Vad är hon känd för i EU?

Den dåvarande försvarsministern trollades fram som en överraskande kandidat till jobbet som EU:s viktigaste chef redan 2019, och det var endast med några rösters marginal som hon röstades igenom av Europaparlamentet. Sedan dess har Ursula von der Leyens innehaft posten under några av EU:s mest utmanande år med coronakris, krig i Ukraina, energikris och enorma återhämtningsplaner för den europeiska ekonomin. Hon har gjort sig känd som en god kommunikatör och en kompetent arbetsnarkoman som ofta arbetar hårt och har ett eget litet sovrum bakom kontoret på EU-kommissionens huvudkontor.

Vad talar för henne?

Bland de flesta av medlemsländernas stats- och regeringschefer finns stor respekt för Ursula von der Leyens resoluta och orädda hantering av de många allvarliga kriserna. Gemensam vaccinupphandling, ekonomisk återhämtning, stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och interventioner i EU:s energipolitik är bara några av de saker som den tyska politikern hyllas för. Under den första delen av sin mandatperiod fick hon också beröm av gröna politiker och organisationer för att stora lagstiftningspaket om Europas gröna omställning gick igenom.

Vad talar emot henne?

Under den senare delen av mandatperioden blev Ursula von der Leyens balansgång mellan höger och vänster svår. Vänstern i Europaparlamentet var besviken över nedmonteringen av miljölagstiftningen och eftergifter till bönderna, medan hennes egna konservativa ville ha ännu mer fokus på industri och jordbruk. Den balansen är så svår att von der Leyen inte kan känna sig säker på att godkännas av Europaparlamentet i juli. En annan kritik är att hon har en mycket egensinnig ledarstil, där det inte finns mycket utrymme för de andra kommissionärerna.

Bonus: En sak du (kanske) inte visste om henne!

När Ursula von der Leyen var liten kallade hennes pappa henne för ”Röschen”, vilket betyder lilla ros. Vid 20 års ålder skickades hon till London för att studera under falskt namn, eftersom hennes dåvarande far utsattes för dödshot från terrorgruppen Röda armé-fraktionen hemma i Tyskland. Hon valde namnet Rose Ladson. Hon lånade sitt efternamn från en amerikansk gammelmormor som härstammade från rika bomullsbönder i South Carolina.

Artikeln är översatt och kortad från Altinget.dk.  

Forrige artikel Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten Carlson svarar på oppositionens kritik: Regeringen har makten Næste artikel Tungt toppmöte ska peka ut EU:s framtida riktning Tungt toppmöte ska peka ut EU:s framtida riktning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.