Så ska EU knäcka migrantsmugglarna: ”Handlar om att rädda liv”

Tusentals människor dör årligen när de med hjälp av smugglare försöker ta sig till EU. Samtidigt har antalet migranter som tar sig till EU ökat drastiskt. Nu föreslår EU-kommissionen nya åtgärder som ska dra åt snaran för smugglarnätverken.

Trots åtskilliga EU-åtgärder de senaste åren så ökar antalet migranter som anländer irreguljärt till EU. Hittills i år är siffran uppskattningsvis 300 000 personer. Minst 90 procent av dem har gjort det med hjälp av smugglare – och i kölvattnet av detta gör kriminella nätverk sig rika, menar EU-kommissionen.

Samtidigt har uppskattningsvis 2600 människor hittills i år förlorat sitt liv när de försökt ta sig till EU längst den så kallade Medelhavsrutten. Och i dagarna beslutade Finland att stänga gränsen till Ryssland för att bryta vad som tros vara en organiserad tillströmning av migranter.

Nu vill kommissionen ta krafttag mot migrantsmugglarna – för att rädda liv, men också för att stoppa inflödet av migranter till unionen. Och för att strypa det finansiella flödet till kriminella nätverk. 

– Vi behöver något av ett paradigmskifte här. Inte bara gå efter förövarna på gatunivå utan också gå efter toppskiftet och sikta in oss på själva smugglarnätverken. Därför behöver vi starkare verktyg, sade EU:s inrikeskommissionär, svenska Ylva Johansson, när hon i veckan lade fram förslag på nya åtgärder på hur smugglarnätverken ska knäckas.

Ny lagstiftning

Nu föreslår kommissionen att uppdatera unionens regelverk inom området med ett nytt direktiv som ska fastställa minimiregler för att förhindra och motverka underlättandet av så kallade olagliga gränspassager till EU. Bland annat ska definitionen av vad som ska anses som olaglig smuggling tydliggöras.

Humanitära organisationer som kommer till migranters undsättning på Medelhavet ingår dock inte i definitionen, enligt Ylva Johansson.

– Att rädda människor i nöd på havet kommer inte att kriminaliseras, försäkrade hon.

Stärkt internationellt samarbete

Samtidigt föreslås unionens brottsbekämpande organ Europol få utökade befogenheter, med mer pengar och personal till sitt förfogande.

– Det kanske viktigaste är att Europol kommer att ges möjligheten att operera på marken, både i medlemsländer och i tredjeländer, konstaterade Ylva Johansson.

Dessutom ska det internationella samarbetet med partnerländer förstärkas, för att bättre tackla utmaningen med smugglarnätverken globalt. I samband med att kommissionens förslag lades fram anordnades en internationell konferens i Bryssel, med 57 länder närvarande, och där man lade grunden för en global allians mot smuggling. Bland annat ska länderna dela med sig av framgångsrika sätt att bekämpa nätverken.

– Dessa åtgärder – lagstiftande och operationella – tillåter oss att behålla fokus där det ska vara: straffa smugglarna, aldrig straffa migranterna, sade Ylva Johansson.

Mer professionella nätverk

Att smugglingen av migranter till EU de senaste åren har ökat trots flera tidigare anti-smugglingsåtgärder på EU-nivå måste enligt Ylva Johansson förstås i kontexten av ett bredare landskap av organiserad brottslighet.

– Vi ser att organiserade kriminella grupper växer starkare. De utgör ett hot mot vårt samhälle som är jämförbart med terrorhot. De har blivit mer sofistikerade, professionella och internationella. Det gäller även smugglarnätverken, sade kommissionären.

Forrige artikel Stor press på försvarsdepartementets anställda Stor press på försvarsdepartementets anställda Næste artikel SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val” SD planerar inga moskéförslag – ”tar med oss inför nästa val”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.