Så ska ”gasen” få fart på pensioner vid överskott i systemet

Pensionernas bromssystem som slår till i ekonomiskt dystra tider ska kompletteras med en gaspedal när det vänder uppåt. ”Nu har samtliga partier ställt sig bakom att göra en översyn för att titta närmare på hur vi kan hantera det överskott som finns upparbetat på ungefär 1 300 miljarder kronor”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till Altinget.

Den så kallade gasen var den ena nyheten som Pensionsgruppen presenterade under onsdagens presskonferens. Den andra var att nivån för pensionsavgiften ska ses över. Avgiften var en del av den överenskommelse som gjordes 2017.

En utredare kommer att få ett år på sig gällande avgiften. Den så kallade gasen ska utredas i Regeringskansliet på nio månader.

– Regeringen avser att fatta beslut om ett utredningsdirektiv i morgon (torsdag reds. anm.) gällande avgiften, och jag har fattat beslut om ett uppdrag till Regeringskansliet om en arbetsgrupp kring gasen, säger Anna Tenje.

Öppnar för höjda pensioner

Onsdagens besked i kombination med stora överskottet i systemet just nu, öppnar på sikt för höjda pensioner. Men svaret på frågan hur snabbt pensionärerna kan få mer pengar i kuvertet varierar beroende på vem man pratar med.

– För att det ska göras så krävs det att man faktiskt inför en gas och att man faktiskt höjer avgiften. Och det här är ett första steg för att kunna göra det. Kombinationen av införande av gas och höjd avgift skulle kunna ge en höjning även för dagens pensionärer, säger Anders Ygeman (S) till Altinget.

Oscar Sjöstedt (SD):

– Det finns ett överskott, och om man då landar i att man ska dela ut det så kommer det att märkas för den befintliga pensionären, säger han till Altinget.

– Jag pratade på presskonferensen om basen, hur man ska hantera överskottet i pensionssystemet. Där finns det redan en utredning gjord som man kan ta spjärn emot och den utredningstiden blir lite kortare. Det kan betyda att vi kan få det här systemet på plats under den här mandatperioden, säger han.

V vill höja inkomstpensionen

Västerpartiets Ida Gabrielsson är nöjd med att processen går vidare.

– Det viktiga är att man sätter igång med två frågor som kan innebära det som Vänsterpartiet tycker är det absolut viktigaste: att inkomstpensionen höjs, säger Ida Gabrielsson till Altinget.

Du ser att en höjning av inkomstpensionen skulle kunna komma hyfsat snart?

– Jag ser att 70 procent av väljarna har röstat på partier som säger att man vill höja avgiften. Så jag hoppas att vi kan få en samsyn kring det i pensionsgruppen, men där är vi inte ännu, säger hon.

Joel Stade, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO) välkomnar beskedet och pekar på vad det bör leda till i förlängningen.

– Det är helt rätt att man går vidare med de här sakerna nu, och det är precis vad PRO har drivit. Vi vill se en höjd avgift och en gas. Det är vad som behövs för att höja inkomstpensionen i pensionssystemet och det är den som behöver höjas nu, säger han till Altinget.

Hos SKPF Pensionärerna var tongångarna också positiva.

– Vi har länge efterlyst en översyn av pensionsavgiften. Vi förutsätter att utredningen också landar i att avgiften måste höjas, för att ge utrymme för högre pensioner. Det är särskilt viktigt för de som arbetar inom kvinnodominerade yrken med låga löner, sade deras förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i ett pressmeddelande.

Vill gå fort fram 

Nio månader respektive ett år kan låta som kort tid för utredningar. Men både Anna Tenje och Anders Ygeman (S) pekar på att mycket arbete redan är gjort.

– Jo det är kort, men det är inte saker som är helt outredda. Det som finns kanske inte håller för lagstiftning i dag, men mycket är utrett och vi har en Pensionsmyndighet som bara jobbar med de här frågorna. Så jag tycker att det här är rimligt, säger Anders Ygeman.

Anna Tenje berättar att de har försökt pressa tiderna så mycket de kan, väl medvetna om att det är snäv tidsgräns.

– När det gäller gasen, så finns det redan en utredning gjord sedan tidigare. Det gör det inte gällande avgiften, så den är lite mer omfattande. Sedan är vi väl medvetna från pensionsgruppens sida att om vi vill titta på fler saker och stoppa in mer, så kommer det att ta mer tid. Men nu tar vi ett första steg för att få ett underlag för de här två frågorna, och sedan får vi se om vi behöver titta närmare på någon av delarna, säger Anna Tenje.

Konsensus

Pensionsgruppen jobbar enligt en konsensusprincip. Det var först i höstas som den utvidgades till riksdagens åtta partier. Gruppen inrättades när det gamla ATP-systemet ersattes av ett nytt pensionssystem på 1990-talet.

Fram till sensommaren 2023 utgjordes den av ledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men förra året kom även SD, MP och V med, bland annat efter att ha lovat att ställa upp på pensionssystemets principer och att vara med och genomföra vad de fem partierna tidigare har beslutat.

Känns det som att man får ett tryggare system med tanke på att ni är åtta partier i stället för fem?

– Nej, säger Anders Ygeman. Det handlar om vad man kommer överens om. Även den gamla Pensionsarbetsgruppen har klarat väldigt mycket bra. Risken med åtta partier och konsensus är att det går lite långsammare, men jag hoppas på motsatsen såklart.

Oscar Sjöstedt (SD) ser annorlunda på det.

– Jag representerar ett parti med 73 mandat i Sveriges riksdag, så redan det bidrar med legitimitet i någon mening, säger han.

Beslutskedja: Analys av avgiftsnivån i det allmänna inkomstgrundade pensionssystemet

29/2
2024
1/3
2024
4/3
2024
3/3
2025

Forrige artikel Region Östergötland varslar 900 anställda Region Östergötland varslar 900 anställda Næste artikel Ebba Busch: Kommunernas veto mot uranbrytning blir kvar Ebba Busch: Kommunernas veto mot uranbrytning blir kvar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.