Sanna Marin vill också ha en säkerhetsrådgivare

Finska statsministerns kansli planerar att inrätta en ny tjänst för en säkerhetspolitisk rådgivare för statsministern, rapporterar Yle. Övriga regeringspartier är förvånade över Socialdemokraternas brådska.

Finska regeringskansliet planerar för att Finlands statsminister ska ha en egen säkerhetspolitisk rådgivare. Det framgår av dokument som Yle tagit del av. Enligt Yles uppgifter är det framför allt statsminister Sanna Marins stab som driver på i frågan.

Målet är att hitta ”Finlands främsta expert på säkerhetspolitik” som både skulle ha omfattande tillgång till information och hög lön, enligt uppgifterna. Experten skulle få en egen enhet med ett par anställda.

Förslaget är just nu på remissrunda hos ministerierna, presidentens kansli och generalstaben, skriver Yle.

Inte självklart statsministerns bord

Ansvarsfördelningen inom säkerhetspolitiken är ett känsligt område i Finland. Nato-frågorna ligger främst på utrikesministerns, försvarsministerns och inrikesministerns bord. På Nato-mötena skulle Finland representeras av presidenten, som enligt grundlagen leder Finlands utrikes- och säkerhetspolitik tillsammans med regeringen.

Därmed borde ett finländskt medlemskap i Nato inte ge statsministern påtagligt mera jobb, men enligt det förslag som skickats ut på remiss skulle det påverka statsministerns arbete.

Bland regeringens övriga samarbetspartier väcker Socialdemokraternas brådska med frågan om en ny rådgivare viss förundran, även om det finns en bred politisk enighet att statsministerns kansli behöver förstärkas med ytterligare säkerhetspolitisk expertis i framtiden.

Finland går till val i april, bedömningen är att den här tjänsten kan tillsättas redan före valet.

 

 

Forrige artikel S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” Næste artikel Talla Alkurdi (S): Jag har cancer Talla Alkurdi (S): Jag har cancer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.