SCB och Boverket ska ta fram karta över utanförskap

Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) och Boverket i uppdrag att ta fram en karta över utsatta områden, som ska visa var förebyggande åtgärder behöver sättas in. 

I dag saknar regeringen en lista över vilka utanförskapsområden som finns i Sverige. Enligt polisen har Sverige har just nu 59 utsatta områden.

– Men det här räcker inte. Polisens lista fångar områden där det redan är akut. Vi kan inte använda den för att avgöra vad det behövs förebyggande insatser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff.  

Inspireras av Danmark

Nu vill regeringen i stället ta fram en lista som visar vilka områden förebyggande insatser behövs. Bland annat tar man inspiration från Danmarks lista över ”parallelsamfund”. 
 
I arbetet ska SCB och Boverket ta hänsyn till mått som låga skolresultat, bidragsberoende, trångboddhet, kriminalitet och valdeltagande. 

– Det här är en lista där vi fokuserar på att få bättre koll på utanförskapet. Utanförskap och sociala problem ökar risken för att unga socialiseras och rekryteras in i kriminalitet. För att vi ska kunna bryta utanförskap och i förlängningen förebygga kriminalitet behöver vi bättre träffsäkerhet i våra åtgärder, säger Johan Pehrson. 

Uppdraget ska redovisas i oktober 2024. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Så mycket tjänar ledamöterna på bonusuppdragen i riksdagen Så mycket tjänar ledamöterna på bonusuppdragen i riksdagen Næste artikel Uppgifter: Nya Tidöförhandlingarna är klara Uppgifter: Nya Tidöförhandlingarna är klara
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.