SCB:s generaldirektör säger upp sig

Joakim Stymne lämnar SCB två år i förtid. Det bekräftar han i en intervju med Altinget. ”Det har varit en fantastisk tid”, säger han.

I förra veckan fattade regeringen beslut om att entlediga Joakim Stymne från rollen som generaldirektör för SCB. Han lämnar den 31 december, två år innan uppdraget tar slut. 

Beslutet fattade SCB-chefen själv, och det rör sig inte om en protesthandling.

– Nej, svaret är tvärtom. Det känns som att jag kan lämna med gott samvete. Jag har gjort det jag kan göra. SCB är på en ganska bra plats nu, väl rustad för framtiden, så det här kändes som en vettig tid att lämna, säger han till Altinget.

Skälen till att han lämnar är privata, berättar han. 

– Nu när jag varit chef för en stor organisation med allt vad det innebär i fråga om ansvar så känner jag att det är tid att få lite mer flexibilitet i tillvaron.

Joakim Stymne har varit generaldirektör för statistikmyndigheten i snart sju år. Han beskriver tiden som spännande.

– Det är absolut ingenting jag vill ha ogjort på något sätt. Jag tycker att det har varit en fantastisk tid och det finns ingenting som jag hellre skulle ha velat göra. Men när man börjar komma upp i en viss ålder så blir det frågan om hur man balanserar olika saker mot varandra. 

Fortsätter som utredare

Tjänsten som myndighetschef har Joakim Stymne kombinerat med andra uppdrag som han nu kan lägga mer tid på. Stymne leder utredningen om vinster i skolan, är ordförande i styrelsen för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och sitter i Nationalmuseums insynsråd. I somras utsågs han också till ny ordförande för Sveriges författarfond. 

Han har tidigare varit statssekreterare i Alliansregeringen, bland annat på kulturdepartementet, och har även varit generaldirektör för Statens tjänstepensionsverk. Men att han återigen skulle ta sig an ett liknande jobb, med omfattande linjeansvar, har han svårt att se – även om han öppnar för att ta sig an nya uppdrag framöver.

– Jag har inte jobbat färdigt, men jag har kanske jobbat färdigt på det här sättet.

Civilminister Erik Slottner (KD) skriver i en kommentar till Altinget att man inom kort kommer sätta i gång med rekryteringen för att tillsätta en ny generaldirektör för SCB.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Joakim Stymne lämnar uppdraget ett år i förtid.

Forrige artikel Thomas Pålsson håller gd-stolen varm på SGU Thomas Pålsson håller gd-stolen varm på SGU Næste artikel Finsk direktör föreslås till Finanspolitiska rådet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.