SD: Klimatpolitiska rådet har partipolitisk framtoning

Sverigedemokraternas partistyrelse anser att Klimatpolitiska rådet har en partipolitisk framtoning – något man vill komma tillrätta med. Rådets kanslichef Ola Alterå tar kritiken med ro. "Vi noterar att det är många som har synpunkter på Klimatpolitiska rådet", säger han.

Riksdagsledamoten Josef Fransson vill att Sverigedemokraterna ska vässa argumentationen vad gäller det han anser är ”klimatpolitikens överdrifter”.

”Debatten präglas av överdrifter både kring den nära förstående domedagen och vad Sverige kan göra för att påverka klimat. Det hela verkar falla tillbaka på en sorts storsvensk hybris och direkt orealistiska föreställningar om Sveriges roll i världen.” skriver Josef Fransson i en motion inför Sverigedemokraternas landsdagar som inleds i Västerås på torsdagen och pågår till och med söndagen.

I sin motion skriver Josef Fransson även att SD bör besluta att i förhandlingar med regeringen driva att Klimatpolitiska rådet, som inrättades år 2018 med uppdrag att utvärdera regeringens klimatpolitik, ska avvecklas. Enligt Fransson upprätthåller rådet det han kallar för ett ”alarmistiskt vänsternarrativ” genom konstruktionen att ledamöterna själva föreslår sina efterträdare för regeringen.

Josef Fransson får inte med sig partistyrelsen på att partiet ska driva på för en nedläggning, däremot får han gehör för sin kritiska inställning till rådets verksamhet. Partistyrelsen skriver i sitt yttrande att partiet har en kritisk attityd till hur rådet är utformat och hur arbetet bedrivs. ”Partiets linje är för närvarande att Klimatpolitiska rådet uppdrag bör omformuleras och breddas och att man kommer tillrätta med rådets, ibland, partipolitiska framtoning.”

Alterå: Populärast hos oppositionen

Ola Alterå har varit kanslichef för Klimatpolitiska rådet sedan begynnelsen. Han konstaterar att det är många som har synpunkter på Klimatpolitiska rådet just nu – SD, professor John Hassler i sin klimatrapport till regeringen och Tidöpartierna i sin tilläggsöverenskommelse – men han tar SD-kritiken om att rådet skulle ha en partipolitisk framtoning med ro.

– Vi är alltid populärast hos de partier som är i opposition. Nuvarande regeringspartier citerade gärna våra rapporter när de var i opposition, säger han och fortsätter:

– De som har makten tycker att vi är besvärliga, de som inte har makten tycker att vi för fram rättmätig kritik.

Han konstaterar att Sverigedemokraterna inte stod bakom riksdagsbeslutet om klimatramverket, där Klimatpolitiska rådet ingår som en del, men numera ändå ger rådet en roll.

SD:s uppfattning om att Klimatpolitiska rådets uppdrag bör ses över och breddas finns även med i Tidöpartiernas färska tilläggsöverenskommelse om klimatpolitiken. Men Ola Alterå vill inte gå in på hur han ser på det.

– I princip har vi inte synpunkter på vårt uppdrag, säger Ola Alterå.

Kinnunen: Har missat skrivningen

Martin Kinnunen är klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han sitter även i partistyrelsen. Men formuleringen i partistyrelsens yttrande om att Klimatpolitiska rådet skulle ha en partipolitisk framtoning har gått honom förbi. Det skulle ha kunnat formuleras bättre, skriver han i ett sms till Altinget.

”Jag ser absolut inte att rådet arbetar med ett sådant syfte men uppdraget styr mot ett fokus med slutsatser som kan uppfattas på ett sådant sätt när man t ex inte tar hänsyn till effektivitet”, skriver Kinnunen.

{{toplink}}

Forrige artikel Lösare tyglar när Bryssel vill underlätta för skärpt skogsövervakning Lösare tyglar när Bryssel vill underlätta för skärpt skogsövervakning Næste artikel Riksrevisionen sågar kontrollen av subventionerade anställningar – ”ineffektiv” Riksrevisionen sågar kontrollen av subventionerade anställningar – ”ineffektiv”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.