Riksrevisionen sågar kontrollen av subventionerade anställningar – ”ineffektiv”

Trots att Sverige lägger 18 miljarder per år på 150 000 subventionerade anställningar, så är kontrollerna av satsningen eftersatt. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

I rapporten konstaterar Riksrevisionen att de bara har kunnat identifiera sex fällande domar sedan 2016. Med tanke på hur många som har en anställning med lönesubvention och hur mycket som bedöms betalas ut felaktigt, så är polisanmälningarna dessutom få.

– Subventionerade anställningar hör till de statliga ersättningar som anses ha högst risk för felaktiga utbetalningar. Här behöver regeringen och Arbetsförmed­lingen vidta åtgärder, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner i ett pressmeddelande.

Högre ersättning, färre kontroller

Arbetsförmedlingens (AF) kontrollsystem är, enligt rapporten, inte utformat för att kunna stoppa arbetsgivare som missbrukar systemet flera gånger. När AF har ett pågående kontrollärende mot en arbetsgivare, så kan nya stöd ändå godkännas. Rapporten pekar ut Nystartsjobben som särskilt riskfyllda. De har högre ersättning och färre kontroller än andra stöd.

”Jag välkomnar den granskning och de kloka rekommendationer som Riksrevisionen har lämnat. Jag vill göra upp den slapphet som har funnits och som låtit välfärdsfusket växa. Det är inte bara ett slöseri med skattepengar utan undergräver även förtroendet för välfärden och kan i värsta fall göda organiserad brottslighet”, skriver arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i en mejlintervju med Altinget.

Har varnat

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho:

– Vi har länge varnat för att det fuskas, inte minst med nystartsjobben. Det är liksom upplagt för att det läcker ut miljarder i fel fickor, säger hon till Altinget, och fortsätter.

– Vi har redan föreslagit att man ska göra en arbetsmarknadspolitisk bedömning när man beviljar nystartsjobben. Det räcker inte med att man i efterhand kontrollerar och återkräver. Vi måste ha ett system som hindrar fusket från att uppstå.

Vill skärpa regelverket

Hon menar att hela välfärden har drabbats av privatiseringsiver och att det nu också blir tydligt i jobbpolitiken.

– Här behöver regeringen släppa sin naiva privatiseringsiver och skärpa regelverket.

När man har kriminella gäng och nätverk som infiltrerar, tror du inte att de hade gjort det oberoende av driftsform?

– Fast när man har ett system som det vi har i dag, så underlättar det för oseriösa eller rentav kriminella aktörer att utnyttja välfärden. Om man i stället har en ordning där det görs en arbetsmarknadspolitisk bedömning i varje enskilt fall, så försvårar det för fuskare och kriminella att sno våra skattepengar, säger Teresa Carvalho.

”Från dag ett när jag klev in på departementet har vi jobbat med att bekämpa felaktiga utbetalningar, men det behöver göras mer. Bland annat håller jag med om att Arbetsförmedlingens sanktioner i dag är för tandlösa. Vi har varit tydliga mot Arbetsförmedlingen, och jag ser att det går åt rätt håll, men deras kontrollarbete behöver effektiviseras”, skriver Johan Pehrson.

Hur är det möjligt att kontrollerna har tillåtits släpa efter på det här sättet, när regeringen har gjort kampen mot kriminalitet till ett av sina huvudnummer?

”Jag är den första att påpeka att det här inte fungerar tillräckligt bra. Men man ska komma ihåg att subventionerade anställningar i många fall hjälper människor att komma i arbete. Just därför måste vi vårda satsningarna så att pengarna inte försvinner till oseriösa aktörer”, svarar Johan Pehrson.

Eva-Lena Edberg är enhetschef Uppföljning och kontroll på Arbetsförmedlingen. Hon svarar skriftligt på Altingets frågor.

Har ni påtalat de här problemen för regeringen? 

”Vi har kontinuerlig dialog med uppdragsgivaren i olika forum där vi bland annat lyfter behov av regelförändringar, etcetera.”

När har ni tagit upp det, och vad har regeringens svar varit?

”Exempel på resultat av dialoger är bland annat de förordningsförändringar som trädde i kraft den 1 december 2022, efter en hemställan från Arbetsförmedlingen, för att underlätta att neka stöd till oseriösa arbetsgivare. Även många av våra (och andra myndigheters) förslag hanteras i statliga utredningar.”

Har ni några åtgärder på gång? 

”Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla och effektivisera vårt kontrollarbete. Bland annat pågår arbete med att utveckla arbetet med de förordningsförändringar som infördes den 1 december 2022 och som ger Arbetsförmedlingen ökade möjligheter att neka stöd till oseriösa arbetsgivare”, skriver Eva-Lena Edberg och fortsätter:

”Vi utvecklar även vårt kontrollarbete genom att göra oanmälda inspektioner hos arbetsgivare som får stöd från Arbetsförmedlingen och genom att stärka vår utredningsförmåga.”

,

Forrige artikel SD: Klimatpolitiska rådet har partipolitisk framtoning SD: Klimatpolitiska rådet har partipolitisk framtoning Næste artikel Klimatpolitiska rådet ses över när regeringen vill effektivisera Klimatpolitiska rådet ses över när regeringen vill effektivisera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.