SD-ledamot ska utreda kontanterna

Riksdagsledamoten Dennis Dioukarev (SD) får i uppdrag att se över tillgången till kontanter i samhället. ”Särskilt i tider med krig i vårt närområde är det viktigt att vi inte gör oss beroende av enbart digitala pengar”, säger han.

Efter ett förslag från Anna Kinberg Batras betalningsutredning tillsätter regeringen nu en bokstavsutredning om kontanternas ställning i samhället och möjligheten att betala kontant, särskilt för livsnödvändiga varor som mat, medicin och bensin.

– Kontantanvändningen har minskat och fortsätter att minska och det skapar en rad problem för de som ändå ska hantera kontanter eller för de som vill kunna betala med kontanter, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vid en pressträff.

Utredare blir riksdagsledamoten Dennis Dioukarev (SD).

– Utvecklingen på svensk betalningsmarknad går också i ett ruskigt tempo just nu vilket naturligtvis är positivt i grunden, men det är viktigt att kontanterna som alltjämt är ett lagligt betalningsmedel inte marginaliseras i den här processen, säger han på en pressträff.

Utredningen ska bland annat titta på vilka platser, tjänster och produkter där kontanter spelar en särskild roll, också vid krig. 

– Efter invasionen av Ukraina ökade kontantuttagen med över 30 procent i Sverige, en ganska tydlig signal från folket till politikerna, säger Dioukarev.

Tidigare har Sverigedemokraternas Henrik Vinge utsetts till ordförande för trygghetsberedningen och ledamoten Staffan Eklöf leder en utredning om skogsträdsförädling.

Utredningen ska redovisas senast den 31 december 2024. 

Forrige artikel Scouterna får ny kommunikationschef Næste artikel Stefan Löfven (S) i spekulationer om EU-toppjobb Stefan Löfven (S) i spekulationer om EU-toppjobb
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.