Skada på kabel mellan Sverige och Estland

Det har upptäckts skador på en telekommunikationskabel mellan Estland och Sverige. Det är oklart vad som orsakat skadan, enligt regeringen. ”Regeringen ser allvarligt på det rådande läget”, säger försvarsminister Pål Jonsson.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), höll på tisdagseftermiddagen en pressträff i Göteborg. Det rapporterar bland andra Dagens Nyheter. Med vid pressträffen var även generaldirektören för Kustbevakningen Lena Lindgren Schelin och marinchef Ewa Skoog Haslum. 

Vid pressträffen framkom det att det kommit information om att inte bara en gasledning mellan Estland och Finland har skadats, utan att det även har förekommit skador på en telekommunikationskabel som sträcker sig mellan Estland och Sverige.

– Vi kan i dagsläget inte bedöma vad som har orsakat den här skadan. Det är inte ett totalt kabelbrott men det är en partiell skada på kabeln, säger Carl-Oskar Bohlin, skriver DN.

– Vi kan konstatera att den här skadan har uppkommit i tid och rum, i ett närliggande tidsfönster till de tidigare rapporterade skadorna på en gasledning och en telekommunikationsledning mellan Estland och Finland, fortsätter Bohlin.

Ska undersökas närmare

Skadan på ledningen är inte i svenskt territorialvatten eller inom svensk ekonomisk zon och den går fortsatt att använda, därför har det dröjt innan skadan har upptäckts.

– Vi vet inte vad den här skadan beror på, det behöver undersökas närmare, men vi kan inte utesluta någonting. Vi konstaterar att den här skadan har uppkommit nära i tid och rum i förhållande till de andra redan sedan tidigare kända skadorna, säger Bohlin.

Forrige artikel SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner Næste artikel Dåden i Bryssel: Terrorhoten kan driva på för striktare migrationsåtgärder Dåden i Bryssel: Terrorhoten kan driva på för striktare migrationsåtgärder
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.