Skatteverkets förvåning – uppemot 160 000 folkbokförda bor inte i Sverige

Mellan 74 000 och 158 000 personer är skrivna i Sverige trots att de inte borde vara det. Den bedömningen gör Skatteverket i en nationell lägesbild som lämnades till regeringen på fredagen.

Enligt Tidöavtalet ska regeringen förbereda för en storskalig, nationell folkräkning. Skatteverket har varit skeptiska till en sådan insats, och i stället har myndigheten fått i uppdrag att ge en nationell lägesbild över vilka som bor och vistas i Sverige.

På fredagen lämnades rapporten över till finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Vi behöver ha ordning och reda i våra system av många skäl, till exempel om man befinner man sig i ett annat land men är skriven här och ska betala skatter i Sverige, använder bidragssystem som man inte ska och så vidare, säger hon på en pressträff.

Rapporten ger enligt henne den ”bästa bilden” som Sverige någonsin har haft av vilka som bor i landet, och hon väljer själv att kalla lägesbilden en del av en folkräkning.

Skatteverkets rapport visar att drygt 10,5 miljoner personer var folkbokförda i Sverige mot slutet av 2023. Av dessa bedömer myndigheten att mellan 74 000 och 158 000 personer inte vistas i Sverige.

– Fler än vad vi tidigare antagit är folkbokförda trots att de inte borde vara det, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm på pressträffen.

Både hon och finansministern säger att de förvånats av siffran, även om Elisabeth Svantesson menar att hon misstänkt att det skulle vara många.

– Det är säkert några som är helt omedvetna, men väldigt många som medvetet också lämnar landet och inte berättar om det för att få olika typer av ersättningar. Det är såklart en väldigt viktig fråga för oss, säger ministern.

Slutsatsen kan Skatteverket dra efter att ha genomfört slumpmässiga kontroller. Sedan ett drygt år tillbaka har myndigheten också utökade möjligheter till analys av folkbokföringen.

– Det här är helt avgörande för våra framtida förutsättningar att minska folkbokföringsfelet. Här bygger vi successivt upp vår förmåga, men det tar tid, säger Peter Sävje, strateg på Skatteverket

Myndigheten: Slarv eller okunskap

Den nationella lägesbilden visar också hur mellan 107 000 och 185 000 personer vistas i Sverige utan att vara folkbokförda. Av dessa borde 21 000 personer vara det.

Underlaget har tagits fram av SCB som bland annat utgått från uppgifter om avlidna personer som varit eller inte varit folkbokförda. Man har även tittat på personer som lämnat spår i andra myndigheters register.

När det gäller dem som är folkbokförda, men skrivna på fel adress, menar Peter Sävje att många inte gör det med flit.

– En väldigt hög andel av de här felen är helt omedvetna. Det är slarv eller okunskap, så det är inte alla dessa hundratusen som gör det medvetet, men det förekommer givetvis.

Okunskap

Skatteverket har också haft i uppdrag att titta på användningen av samordningsnummer.

– Vi har en brist på kunskap om vad samordningsnummer de facto är för någonting, att samordningsnummer i sig inte ger några som helst rättigheter, säger Peter Sävje.

– Det talas rätt ofta om att samordningsnummer använd i felaktiga syften och att man kan komma att åtnjuta fördelar på ett felaktigt sätt, men det bygger i hög utsträckning på att den som man vänder sig till inte inser att den här personen med samordningsnummer inte har rätt till några fördelar.  

”Stolta”

Den nationella lägesbilden kommer bland annat ligga till grund för Skatteverkets arbete med förbättringar av folkbokföringen, och även andra myndigheter kan få nytta av materialet, enligt Katrin Westling Palm.

Generaldirektören är nöjd med att Skatteverket för första gången tagit fram ett så detaljerat befolkningsunderlag.

– Sammantaget tycker jag att vi kan vara väldigt stolta över att vi har gjort det här för första gången och vi ser också hur vi skulle kunna göra det ännu bättre till nästa gång.

Framöver vill Skatteverket se en nationell infrastruktur för att hantera identiteter med biometri. Myndigheten hoppas även förbättra sin samverkan med kommuner och kommunala bostadsbolag.

{{toplink}}

Forrige artikel Höken, medlaren och chefen: Här är EU:s nya topptrio Höken, medlaren och chefen: Här är EU:s nya topptrio Næste artikel Vårdkonflikten avblåst – SKR-toppen: ”Det känns oerhört positivt” Vårdkonflikten avblåst – SKR-toppen: ”Det känns oerhört positivt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.