Vårdkonflikten avblåst – SKR-toppen: ”Det känns oerhört positivt”

Vårdkonflikten mellan SKR och Vårdförbundet är över. Parterna har kommit överens om ett nytt avtal med arbetstidsförkortning för vissa medarbetare.

Efter övertidsblockad och strejk som bland annat inneburit att inplanerade operationer skjutits upp har SKR och Vårdförbundet nu landat i ett avtal. 

– Det är bra för patienterna, så jag tycker att det känns oerhört bra att vi är överens, säger Anders Henriksson (S), ordförande för SKR till Altinget.

Konflikten har pågått sedan den 25 april och har bland annat handlat om krav på arbetstidsförkortning. Vårdförbundet fick inte helt som de ville, men parterna kunde till slut mötas. Fler som jobbar obekväm arbetstid, nätter, ska få kortare dagar med upp till fyra timmar per vecka. Det blev dock inte den generella förkortning på 15 minuter som Vårdförbundet velat se.

– Vår konflikt har gett resultat. Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan i dag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande. Hon ser det som ett led mot ett långsiktigt mål om kortare arbetstid för fler.

– Det blir en tuff utmaning för arbetsgivarna, men det är i slutändan ett avtal som vi har rott i land så vi är oerhört positiva, säger Anders Henriksson.

Ni har tidigare sagt att en generell arbetstidsförkortning skulle bli för dyr. Vad var det som gjorde att ni ändå valde att gå med på den här delen som berör nattarbete?

– Vi har i tidigare avtal kommit överens om arbetstidsförkortning för vissa målgrupper där det finns skäl att se över arbetstiderna för att klara av rekrytering och för att få rimliga förutsättningar. Vi har inte varit mot arbetstidsförkortningar överlag utan det har varit den generella som har varit svårt för oss. Men nu har vi landat i en överenskommelse och jag tycker det är starkt både av oss och av Vårdförbundet. Det var väldigt väldigt viktigt att vi kom överens, säger Anders Henriksson.

Johan von Knorring är regiondirektör i Region Uppsala.

– Vi är lättade över att ett avtal är på plats. Det är ett centralt avtal och vi behöver nu se vad det innebär för oss i Region Uppsala mot bakgrund av de lokala avtal vi har tecknat sedan tidigare med Vårdförbundet, säger han i ett pressmeddelande

Avtalet som löper från och med 28 juni till och med 31 mars 2025 innehåller också löneökningar som följer märket på 3,3 procent.

,

Forrige artikel Skatteverkets förvåning – uppemot 160 000 folkbokförda bor inte i Sverige Skatteverkets förvåning – uppemot 160 000 folkbokförda bor inte i Sverige Næste artikel Uppsving för Almedalen – Kristersson drog störst publik Uppsving för Almedalen – Kristersson drog störst publik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.