Skogsstyrelsens generaldirektör: Skogspolitiken sitter inte ihop

De politiska styrsignalerna om hur skogar med höga naturvärden ska hanteras är motsägelsefulla. Nu begär Skogsstyrelsen att regeringen ska förklara hur det är tänkt. ”Vi efterfrågar tydlighet. Det här är en laddad fråga milt uttryckt.” säger generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen begär nu att regeringen ska förtydliga de motstridiga signalerna om hur skogar med höga naturvården ska hanteras. I en hemställan till landsbygds- och infrastrukturdepartementet skriver myndigheten att de politiska styrsignalerna ”skapar en orimlig otydlighet”.

Otydligheten utgörs av å ena sidan budskapet att skogar med höga naturvärden inte ska avverkas, å andra sidan att skydd av skog ska ske på frivillig väg och regeringens budskap att äganderätten ska stärkas. Detta samtidigt som myndigheterna har låga anslag för formellt skydd plus att rättsutvecklingen i domstolarna inte går åt samma håll som de politiska styrsignalerna.

Skogsstyrelsen har kommit till vägs ände med de signaler och styrmedel som finns och politiken måste förtydligas, enligt Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist som beslutat om hemställan.

– Det här är något vi sliter med i vår vardag. Vi efterfrågar tydlighet. Det här är en laddad fråga milt uttryckt, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist till Altinget och fortsätter:

– Otydligheten skapar olägenheter ur myndighetens perspektiv, ur skogsägarnas och ur naturvårdens perspektiv.

Myndigheten tvingas göra avvägningar som egentligen ska ligga på politisk nivå, för skogsägarna är situationen oförutsägbar och skapar en upplevelse av bristande rättssäkerhet samtidigt som miljömålen kan bli svårare att nå, enligt Sundqvist.

Sundqvist: Det är ett glapp

Själva grunden i hemställan till regeringen och landsbygdsministern är det dubbla budskapet att skyddsvärda skogar inte ska avverkas samtidigt som skydd ska utgå från markägarens egen initiativ.

– Det sitter inte ihop, det är ett glapp där emellan. Hur är det tänkt? Det vill vi få uttolkat, säger Herman Sundqvist.

Skogsstyrelsen har redan tidigare flaggat för det växande glappet i skogspolitiken. I sin fördjupade utvärderingen av miljömålet Levande skogar i höstas skriver myndigheten att möjligheten om en hemställan till regeringen om ett klargörande av de motsägelsefulla politiska signalerna ska undersökas. ”Konsekvensen av otydliga och motsägelsefulla styrsignaler innebär att vissa tolkningar, beslut och avvägningar som normalt hör hemma på politisk nivå i stället flyttas ned på myndighetsnivå.” skriver Skogsstyrelsen i utvärderingen.

Att hemställan kommer just nu har ingenting att göra med den skogsutredning som regeringen ska vara på väg att tillsätta, vilket Altinget skrev om tidigare i veckan.

– Beredningen har dragit ut på tiden. Det har tagit till nu. Hade jag fått önska skulle vi fått det här ur händerna tidigare, men ibland blir det inte så, säger Herman Sundqvist.

Begär ökade anslag för skydd av skog

Väljer regeringen att låta den politiska inriktningen att ligga fast, då begär Skogsstyrelsen följande åtgärder från regeringen för att minska motstridigheterna i den förda politiken, enligt hemställan.

  • att de politiska signalerna ska överensstämma med den lagstiftning som myndigheterna har att tillämpa. Om de politiska signalerna ändras måste detta följas av relevanta förändringar i regelverk.

  • att det avsätts tillräckliga medel för formellt skydd av skog. Detta för att en markägares valfrihet att välja ett formellt skydd ska vara en realitet i närtid och inte innebära kräva en väntan på flera år.

  • att Skogsstyrelsen får resurser för rådgivning för att utveckla ett arbetssätt för skydd av skog som bygger på markägarinitiativ.

  • att det avsätts medel för regeringsuppdraget till Skogsstyrelsen att arbeta för ett kunskapsunderlag om skogar med höga naturvärden, för att kunna stödja markägarna med att identifiera naturvärden.

  • att gå vidare med förslaget skogsutredaren Agneta Ögrens från 2019 om att en avverkningsanmälan inte längre ska ses som att skogsägaren gör en anmälan om samråd enligt miljöbalken.
    {{toplink}}

Forrige artikel Byggnads varslar om strejk Byggnads varslar om strejk Næste artikel Tidigare Volvo-vd blir hedersordförande inom WWF Tidigare Volvo-vd blir hedersordförande inom WWF
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.