Skolinspektionen: Vuxenutbildningar brister i betygssättningen

Enskilda utbildningsanordnare och folkhögskolor som bedriver utbildning motsvarande komvux brister i betygssättningen. Det visar en ny granskning från Skolinspektionen.

Skolinspektionen har granskat enskilda utbildningsanordnare och folkhögskolor med beviljad betygsrätt och funnit brister hos majoriteten av de 20 granskade anordnarna. 

Den vanligaste bristen är felaktigheter i betygsdokumentationen. I flera fall saknas uppgifter i anordnarens betygskatalog, vilket måste finnas med för att kunna härleda vem som har satt betygen och vilken kurs betygen gäller bland annat. 

Skolinspektionen pekar också på att utbildningsanordnare agerar utanför sitt tillstånd, till exempel genom att betygssätta elever på kurser som de saknar tillstånd för.

– Betygen är avgörande för elevers möjligheter att ta sig vidare i utbildningssystemet och på arbetsmarknaden. Därför viktigt att de anordnare med beviljad betygsrätt följer aktuell reglering och det tillstånd de har beviljats, säger Linda Wolf, som skrivit rapporten, i ett pressmeddelande

Forrige artikel Så ser de svenska partierna på en ny bostadskommissionär Så ser de svenska partierna på en ny bostadskommissionär Næste artikel Regeringen vänder – höjer reduktionsplikten Regeringen vänder – höjer reduktionsplikten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.