Slottner om Coronakommissionens rapport: ”Inte ett levande dokument”

Coronakommissionen, med uppdrag att utvärdera pandemihanteringen, lämnade sin rapport till S-regeringen i början av 2022. Bland förslagen fanns bland annat frågan om en omfattande förvaltningsreform. Men enligt civilminister Erik Slottner har betänkandet inte varit ett ”levande dokument” under hans första tid på posten.

Det var på ett seminarium om förvaltningspolitik på Södertörns högskola på onsdagen då civilministern, ansvarig för den statliga förvaltningspolitiken, fick frågan från Bengt Jacobsson, professor i företagsekonomi vid högskolan, om hur han ser på Coronakommissionens förslag med påverkan på förvaltningspolitiken.

– Nu satte du mig på pottan, svarade Erik Slottner (KD) och hänvisade till att betänkandet lämnades under den förra mandatperioden.

– Det har inte varit ett levande dokument under mina sjutton första månader.

I betänkandet föreslog kommissionen bland annat att frågan om en omfattande förvaltningsreform snarast måste bli föremål för ”nya förutsättningslösa överväganden”. Kommissionen ifrågasatte även en strikt tillämpning av ansvarsprincipen, att myndigheter som i normala fall bär ansvar också gör det i kristider, och hade velat se en starkare central ledning.

Regeringen har sedan betänkandet lämnats gått vidare med ett antal av kommissionens förslag. Senare på seminariet återkom civilministern till frågan och pekade på den utredning som ska granska överenskommelserna och se över samverkan mellan staten och SKR.

– Det var också en sak som blev väldigt tydlig med Coronakommissionen att det inte funkade önskvärt som det var då. Så vi får se hur samverkan mellan stat, kommun och region ska kunna utvecklas bättre, sade Slottner.

En utredning arbetar också med att se över Folkhälsomyndighetens organisation.

En opolitisk tjänsteman på finansdepartementet lyfte på seminariet att regeringen även tittar på ledningsformer i staten efter att kommissionen konstaterar det olämpligt att stort ansvar faller på en person, i detta fall på Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Där gör vi från fall till fall, från myndighet till myndighet. Men vi håller ett vakande öga varje gång någon vill ändra ledningsform så att det följer de riktlinjer och principer vi har, sade civilministern.

Altinget har sökt civilminister Erik Slottner som avböjer kommentar med anledning av tidsbrist.

Forrige artikel Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Næste artikel V och MP tackar nej till Nato-ceremoni V och MP tackar nej till Nato-ceremoni
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.