Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad”

Över 550 anställda på EU-parlamentet har upplevt trakasserier på jobbet, enligt en färsk undersökning. ”Förjävligt” tycker EU-parlamentariker Emma Wiesner (C). ”Tyvärr inte förvånande”, säger parlamentskollegan Carina Ohlson (S).

Över 550 anställda på EU-parlamentet har upplevt psykiska trakasserier på jobbet. Det visar en nyligen publicerad undersökning, genomförd av en grupp anställda inom parlamentet som jobbar för att bekämpa trakasserier.

Undersökningen gjordes sommaren 2023 bland parlamentets omkring 8000 anställda och 705 parlamentariker med frågan om de upplevt trakasserier på jobbet.

Bland de 1135 svar som inkom uppgav nära hälften av de svarande att de upplevt psykiska trakasserier på jobbet. Över 15 procent uppgav att de utsatts för sexuella trakasserier, åtta procent att de utsatts för fysiska trakasserier.

Bland de svarande hade också 42 procent bevittnat någon form av trakasserier på arbetsplatsen.

För de som på något sätt hade tagit upp vad de utsatts för eller bevittnat var den vanligaste reaktionen att ingen åtgärd vidtogs, följt av att det inte togs på allvar och av att personen straffades av sin överordnade.

Undersökningen visar också att i några fall när en person lämnat in ett officiellt klagomål så hölls personen som trakasserat ansvarig – men den vanligaste följden var att personen som utsatts bytte jobb eller rekommenderades att lämna parlamentet.

”Förjävligt”

– Jag tycker det är förjävligt, säger EU-parlamentarikern och centerpartisten Emma Wiesner till Altinget som reaktion på utfallet i rapporten.

– Det visar att det inte görs tillräckligt. I förlängningen tycker jag det är ett demokratiskt problem, vi vill ju vara en arbetsplats som folk ska söka sig till, säger hon.

EU-parlamentarikern och moderaten Arba Kokalari säger till Altinget att hon blev chockad när hon fick se studien.

– Det här visar att vi i EU-parlamentet måste göra mycket mer, säger hon och välkomnar att studien gjorts.

Parlamentskollegan och socialdemokraten Carina Ohlsson, som bland annat deltagit i förhandlingar för en EU-rapport om uppföljningen av #metoo och sexuella trakasserier på arbetsplatsen, är dock mindre överraskad av resultatet.

– Tyvärr är jag inte förvånad. Man skulle ju önska att jag var det men eftersom jag jobbat med de här frågorna under så lång tid så vet jag att parlamentet tyvärr inte är bättre än samhället i övrigt, säger hon till Altinget.

Frivillig kurs bör bli obligatorisk

Det är inte första gången som problemet med trakasserier i parlamentet lyfts fram. Tidigare undersökningar har också visat på att det är utbrett och flera ledamöter har de senaste åren sanktionerats efter att de trakasserat anställda.

Parlamentet har sedan flera år tillbaka en policy på plats för att motverka trakasserier. I juli 2023 lade institutionens administrativa organ dock fram förslag på skärpta åtgärder för att trappa upp insatserna.

Bland annat inrättades en medlingstjänst för att stödja ledamöter och personal ”i att lösa svåra relationssituationer”. Den kurs som idag erbjuds ledamöter och personal om hur trakasserier kan motverkas på arbetsplatsen föreslås också bli obligatorisk.

Det är något som behövs tycker centerpartisten Emma Wiesner.

– Den här utbildningen är bra för att den visar och belyser hur man kan upptäcka trakasserier i olika former. Det tycker jag är bra och viktigt och därför tycker jag att alla måste ta del av den, säger hon.

Samtidigt pekar hon på att problemet är större än. Hon understryker problemet med en kultur i parlamentet som är ” väldigt hieraktisk, strikt och oförlåtande”, bland annat med regler kring familjebildning och föräldraförsäkring.

– Miljön och kulturen måste också förändras och där finns ett enormt viktigt arbete som parlamentet bör vidta nästa mandatperiod; tidigt sätta standarder, ha mer tillåtande regler, visa att vi är politiker men att vi också är människor, säger Emma Wiesner.

– Så vi kan göra väldigt mycket mer och jag är enormt oroad över situationen för de anställda. 

,

Forrige artikel Myndigheterna splittrade om sammanslagning: ”Önskat att vi varit mer överens” Myndigheterna splittrade om sammanslagning: ”Önskat att vi varit mer överens” Næste artikel Stockholmshyror får vass kritik från båda läger Stockholmshyror får vass kritik från båda läger
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.