Stockholmshyror får vass kritik från båda läger

Skiljemannen Håkan Julius har lämnat sin rekommendation på hyreshöjningar för Stockholm. Nivån landar på 5,8 procent, något som får kritik från båda sidor av förhandlingsbordet. Vassast är kritiken från Fastighetsägarna. 

Den särskilda skiljemannens rekommendation för hyrorna i Stockholm landar på 5,8 procent. Totalt omfattas 14 500 hushåll och rekommendationen är den andra som lämnas. 

– Det är en oerhört hög höjning som kommer att drabba många hårt. Visst är det mycket lägre än de tolv procent som Fastighetsägarna krävde, men det blir tungt för oss berörda hyresgäster, säger Elisabeth Härlin, ordförande för Hyresgästföreningens privata förhandlingsdelegation i Stockholms stad, enligt ett pressmeddelande. 

”Följer inte lagen”

Fastighetsägarna å sin sida är starkt kritiska till utfallet som de menar inte täcker upp för de ökade kostnaderna. De menar också att skiljemannen Håkan Julius baserat sin rekommendation på fel grunder och är kritiska till att han säger att tidigare överenskommelser kan påverka hans beslut.

– Det är högst tveksamt om Julius följer lagen här. Om parterna har kommit överens utifrån vilka omständigheter som tvisten ska prövas, är det dessa som ska gälla enligt skiljemannalagens tionde paragraf. Det är trepartsmodellen som gäller i det här fallet, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm, enligt ett pressmeddelande. 

Från 1 april

Håkan Julius valde att flytta fram datumet för hyreshöjningarna till 1 april, vilket enligt Fastighetsägarna innebär att man får ännu mindre täckning för sina kostnader. Medan Hyresgästföreningen menar att de fick betala ett högt pris i form av en hög hyreshöjning, för att slippa en retroaktiv höjning. 

Altinget har sökt Håkan Julius för en kommentar. 

{{toplink}}

Forrige artikel Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Næste artikel V och MP tackar nej till Nato-ceremoni V och MP tackar nej till Nato-ceremoni
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.