Slutreplik: Låt oberoende experter utvärdera Folkhälsomyndigheten, Forssmed

Det behövs en opartisk forskningsgrupp som kan granska Folkhälsomyndighetens insatser under pandemin, menar Johan Alvner, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren.

Af Johan Alvner, Peter Galatius, Peet Tüll och Petra Östergren
Se undertecknarna i rutan nedan

Vi uppskattar att socialminister Jakob Forssmed (KD) har svarat på vår artikel där vi kritiserar att Folkhälsomyndigheten getts i uppdrag att utvärdera sin egen hantering av pandemin samt ”komplettera” Coronakommissionens betänkande. Det är särskilt lovande att Forssmed är öppen för ytterligare utvärderingar eller andra initiativ.

Granska Folkhälsomyndigheten

Som många andra medicinska, juridiska och akademiska kritiker har även vi haft höga förväntningar på att den nya regeringen skulle ta fasta på Coronakommissionens – och nu också Riksrevisionens –  kritik och tillse att en oberoende fördjupad utvärdering av den svenska pandemihanteringen, med Folkhälsomyndigheten i fokus, genomförs.

{{toplink}}

Det är, som Forssmed skriver, viktigt att de specifikt epidemiologiska åtgärderna såsom effekter av testningsstrategier, olika handläggning av vaccinationer och smittspårningsåtgärder får en mångsidig belysning för framtida lärdom. Vi ser därför fram emot att Forssmed inom en snar framtid tillsätter en opartisk forskningsgrupp med motsvarande uppdrag som getts Folkhälsomyndigheten.

Forrige artikel S: Sverigedemokraternas nedskärningar hotar det svenskaste vi har S: Sverigedemokraternas nedskärningar hotar det svenskaste vi har Næste artikel Liberala ungdomsförbund i Norden: Nu lanserar vi SNUS Liberala ungdomsförbund i Norden: Nu lanserar vi SNUS
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.