Slutreplik: Skolinspektionen uppdrag borde breddas

Skolinspektionen borde få fler och bredare uppdrag. Detta för att kunna säkerställa skolans kvalitet – och ge fler elever utbildningen de har rätt till. Vi hoppas Skolinspektionen ser likadant. Det skriver Gustav Blix och Anders Morin, Svenskt näringsliv. 

”Gradering av skolor är dock inte idén bakom nuvarande svensk skolinspektion” skriver Helén Ängmo, i en replik på vår debattartikel.

Det har hon rätt i. Det är just därför vi menar att riksdagen bör komplettera Skolinspektionens uppdrag och instruktion i syfte att ge bättre information om kunskapsresultaten i svenska skolor.

Skolinspektionen borde få ett breddat uppdrag

Självklart använder sig Skolinspektionen av de olika verktyg och sanktionsmöjligheter som myndigheten har till sitt förfogande. Vi vill alltså se fler verktyg och mått för att fånga upp skolor med svaga kunskapsresultat och hur skolornas resultat förändras efter åtgärderna.

Skolinspektionens arbete resulterar i en stor mängd information om skolor och huvudmän. Både kring tillsyn och kvalitetsgranskning. Vi är övertygade om att den här informationen på ett bättre sätt kan tillgängliggöras för allmänheten på Skolinspektionens hemsida, som en vägledning till föräldrar och barn som ska välja skola.

Därtill föreslog vi att regeringen utreder ett breddat uppdrag till Skolinspektionen, inspirerat av bland annat engelska Ofsted, som betygsätter skolor enligt en flergradig skala. Detta är ett redskap för styrning som kan vara nog så kraftfullt som rättsliga åtgärder.

Vässa sanktionsredskapen

En sådan modell behöver inte innebära regelbundna granskningar av samtliga skolor: skolor med mycket goda betyg kan granskas mindre ofta eller enbart när det anses påkallat. Inte heller behöver en sådan modell innebära att Skolinspektionen förlorar sina viktiga sanktionsredskap – till exempel möjligheten att återkalla tillstånd.

Tvärtom finns nog det anledning för regeringen att överväga hur dessa sanktionsredskap kan vässas ytterligare.

Vår ambition handlar i grund och botten om att ge Skolinspektionen ett bredare uppdrag och fler verktyg, för att säkerställa skolans kvalitet och ge fler elever den utbildning de har rätt till. Vi hoppas att Skolinspektionen delar den ambitionen.

Forrige artikel Extinction Rebellion: Nu genomför vi olydiga klimataktioner i Stockholm Extinction Rebellion: Nu genomför vi olydiga klimataktioner i Stockholm Næste artikel Varför ignorerar regeringen regionernas roll för Sveriges beredskap? Varför ignorerar regeringen regionernas roll för Sveriges beredskap?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.