”Snygghetsstudie” godkänns – forskare JO-anmäler egna universitetet

Kritiserade ”snygghetsstudien”, om utseendets påverkan på betygen, följer god forskningsetik enligt Överklagandenämnden för etikprövning. Samtidigt JO-anmäler forskaren bakom studien universitetet.

Adrian Mehic, doktorand vid Lunds universitet, kunde med sin studie visa att attraktiva kvinnors betyg sjönk när undervisningen skedde på distans – medan de attraktiva männens betyg låg kvar på samma nivå.

Studien kunde genomföras tack vare en jury av 74 personer som fick rangordna 300 studenter utefter deras utseenden, men fick motta skarp kritik då de berörda studenterna inte varit medvetna om att deras utseenden skulle bedömas.

Nu slår Överklagandenämnden för etikprövning fast att ”snygghetsstudien” inte strider mot etikprövningslagen. Det rapporterar Sydsvenskan.

”Den data som enligt handlingarna samlats in om studenterna är inte sådana känsliga personuppgifter som avses i 3 § etikprövningslagen. Inte heller har forskningen utförts i strid med 4 § samma lag”, lyder beslutet.

JO-anmäler universitetet

Mehic säger till tidningen att det känns bra att allt är över. Men han väljer nu att JO-anmäla ansvariga i universitetets interna nämnd för deras hantering av ärendet.

– Jag tycker att universitetet har agerat ganska konstigt. Det känns som de hela tiden velat fälla mig.

Han tror också att själva forskningsresultatet kan ha påverkat.

– Hade mina forskningsresultat visat på att det inte sker någon särbehandling hade det aldrig blivit detta drev.

”Beror på diskriminering”

I samband med att forskningsartikeln släpptes intervjuades Adrian Mehic i Altinget. Han sa då att han trodde att resultatet beror på diskriminering.

– Just när det gäller varför de snygga tjejerna fick sämre betyg så tror jag det beror på diskriminering. De flesta lärare på programmet är män. Det är också någonting som min tidigare forskning indikerar, sa Mehic till Altinget i oktober.

{{toplink}}

Forrige artikel Sju nya vd:ar till Sveriges allmännyttas råd Næste artikel Spotifys grundare vill förändra sjukvården – startar företag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.