S vill möta byggkrisen med statliga lån

Socialdemokraterna föreslår ett nytt produktionsstöd för byggbranschen riktat mot orter med stora industrisatsningar. En statlig byggkredit ska samtidigt hålla uppe bostadsbyggandet i hela landet.

Socialdemokraterna föreslår ett nytt statligt produktionsstöd för bostadsbyggande på upptill tre miljarder kronor från och med nästa år. 

– Svensk ekonomi har gått in i en lågkonjunktur och bostadsbyggandet rasar. Byggbranschen menar att det här är den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson, i samband med en pressträff.

Produktionsstödet ska riktas mot orter där det finns ett stort behov av bostadsbyggande till följd av stora industrisatsningar, samt till order där det finns ett stort behov av studentbostäder. 

{{toplink}}

Byggkredit på fem miljarder

Förslaget, som är en del av partiets budgetmotion, innehåller också en statlig byggkredit på fem miljarder per år från och med 2024. 

– Tanken är att byggkrediten ska underlätta, ta bort risker och sänka investeringskostnaderna. Och att det ska göras för både bostadsrätter och hyresrätter, säger Jennie Nilsson, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson. 

Enligt förslaget ska byggkrediten ska ges ut till en långsiktig statslåneränta på statsobligationer med 25 års löptid. 

{{toplink}}

Villkorat stöd

Både produktionsstödet och byggkrediten ska knytas till villkor som pris, hyra, klimatstandard och socialt ansvarstagande.

– Vår inriktning är att det behövs både konjunkturåtgärder som möter krisen här och nu och samtidigt att det behövs kapital och incitament för ett stabilt bostadsbyggande över tid, säger Mikael Damberg (S). 

{{toplink}}

Forrige artikel Centern satsar på sänkt skatt i skuggbudgeten Centern satsar på sänkt skatt i skuggbudgeten Næste artikel Klimatevent med ministern ställdes in av säkerhetsskäl Klimatevent med ministern ställdes in av säkerhetsskäl
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.